Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Seminar HRS4R realizat în cadrul derulării activităților proiectului MINERVA

În data de 29 iunie a fost realizat seminarul dedicat procesului de obținere a etichetei HRS4R.

Seminarul destinat implementării HRS4R a fost organizat de către Carolina Timco, manager de proiect Minerva și Rodica Cujbă, șefa Direcției Investigații Științifice. Subiectele acoperite în cadrul seminarului au fost: descrierea proiectului Minerva, descrierea procesului de obținere a etichetei HRS4R, precum și progresul UTM în obținerea etichetei HRS4R.

În deschiderea seminarului C. Timco a făcut o prezentare a proiectului Minerva, a obiectivelor și a outputurilor de bază, mai în detaliu descriind pachetul de lucru 4, care are ca obiectiv dezvoltarea capacităților de cercetare în cadrul instituțiilor-partenere. Obținerea etichetei HR Excellence in Research reprezintă un output, care se referă la activitatea 4.2.1 a proiectului Minerva. În continuarea seminarului, publicul a fost informat despre ce reprezintă ERA (European Research Area), motivul lansării, obiectivul și instrumentele utilizate pentru atingerea obiectivelor. S-a menționat că Carta Europeană pentru Cercetători și Codul de conduită pentru recrutarea cercetătorilor reprezintă documentele de bază în care sunt definite rolurile, responsabilitățile și drepturile atât a cercetătorilor, precum și a angajatorilor și finanțatorilor. În condițiile în care instituția demonstrează alinierea la principiile menționați în Cartă și Cod, aceasta poate să aspire la obținerea etichetei HR Excellence in Research. Odată fiind obținută, eticheta se afișează pe site-ul instituției și servește ca indiciu pentru cercetătorii și instituțiile din spațiul european că instituția de învățământ superior respectă principiile Cartei și a Codului. Procesul de obținere a etichetei este un proces de durată, care poate dura până la un an, urmat de faza de implementare a planului de acțiuni, care durează până la 2 ani, cu o implementare a planului revăzut de un an, și de faza de reevaluare, care presupune evaluări periodice la fiecare 3-4 ani.

Obținerea etichetei HR Excelence in Research este unul din obiectivele UTM în domeniul cercetării. Procesul de obținere a acesteia a demarat în iunie 2020, prin numirea dnei Cujba Rodica în calitate de responsabilă pe procesul de obținere a etichetei. Tot în iunie 2020, a fost creat contul EURAXESS a UTM, ulterior făcându-se o analiză a actelor existente la UTM, în vederea asigurării părții formale a procesului. Ca urmare a analizei, s-a constat că Codul de etică a fost elaborat în cadrul proiectului Elevate (obiectiv de baza – sporirea internaționalizării IÎS) și aprobat în decembrie 2019, ca parte a Codului de etică și deontologie profesională a UTM, precum și necesitatea elaborării Strategiei Resurselor umane în domeniul cercetării. În iunie 2020, UTM a expediat la adresa UE scrisoarea de angajament la procesul de aderare la Carta și Codul de conduită, ceea a reprezentat startul procesului de obținere a etichetei. În februarie 2021, UTM a aderat la Carta Europeana a Cercetătorilor și la Codul de Conduită de recrutare a cercetătorilor. A urmat crearea comisiilor responsabile de realizarea procesului de obținere a etichetei, analiza situației existente de către acestea, elaborarea planului de acțiuni și remiterea actelor în vederea evaluării acestora de către Comisia Europeană. În vederea facilitării diseminării informației despre HRS4R a fost elaborată pagina dedicată acestuia: https://cercetari.utm.md/hrs4r/. Urmează analiza actelor transmise de către Comisia Europeană, ajustarea acestora în caz de necesitate și emiterea deciziei despre dreptul de utilizare a etichetei HR Excelence in Research.

La finele seminarului publicul a adresat întrebări la care a primit răspunsuri din partea C. Timco și L. Bugaian.

 

Proiectul Minerva “Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”, n/r 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP este implementat cu suportul financiar al UE prin programul Erasmus+

Mai multe detalii despre proiect pe: https://proiecte.utm.md/minerva-2/ și http://minerva-project.ase.md/en

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI