eTwinning Moldova
Universitatea Tehnică a Moldovei a fost desemnată ca Birou național de asistență a programului eTwinning Plus prin ordinul nr. 1659 din 07 noiembrie 2018 a Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, iar la 05 februarie 2019 între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei a fost încheiat Acordul de Colaborare „Cu privire la implementarea programului Comisiei Europene – eTwinning în Republica Moldova”.
Programul eTwinning
Programul eTwinning a fost lansat în 2005 drept componenta fundamentală a programului eLearning al Comisiei Europene, iar din 2014 eTwinning a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul UE pentru Educație, Formare, Tineret și Sport.
Rețeaua eTwinning este o comunitate formată din cadre didactice și școli din 36 de țări eTwinning (cele 28 de state membre UE, precum și Republica Islanda, Regatul Norvegiei, Liechtenstein, Republica Turcia, Albania, Serbia, Bosnia și Herțegovina și Macedonia de Nord) și 8 țari eTwinning Plus (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Ucraina, Tunisia, Iordania și Liban).
Portalul https://www.etwinning.net disponibil în 30 de limbi este poarta de intrare în universul eTwinning și oferă noutăți eTwinning, oportunități de dezvoltare profesională, informații despre modalitățile de recunoaștere, precum și exemple de proiecte de succes.
În martie 2013 a fost lansat eTwinning Plus, o extensie parțială a eTwinning, un proiect pilot adresat țărilor din Parteneriatul Estic (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Moldova, Ucraina) și Tunisia. Această inițiativă a fost primită cu entuziasm de către profesorii din țările participante în eTwinning. Iar numărul celor care erau interesați de un parteneriat cu profesorii din eTwinning Plus era în creștere. Astfel, în 2015 după 2 ani de demarare ca proiect pilot, eTwinning Plus devine parte componentă, cu drepturi depline, a comunității eTwinning. Iar în 2018 încă două țări, Iordania și Liban, s-au alăturat familiei eTwinning Plus.
Biroul Central de Asistență eTwinning este administrat de European Schoolnet, un parteneriat internațional format din 35 de ministere ale educației europene, a cărui scop este de a aduce inovația pedagogică în procesul de predare-învățare la beneficiarii din școli, profesori și elevi. La nivel național, eTwinning beneficiază de sprijinul a 36 de Birouri Naționale de Asistență eTwinning și 8 – eTwinning Plus din 44 de țări.
eTwinning oferă personalului didactic ce activează în instituțiile de învățământul preuniversitar din țările europene participante, o platformă de comunicare, un spațiu de colaborare, demarare de proiecte și schimb de informație, un sentiment de apartenență la una dintre cele mai atractive comunități educaționale din Europa.
Scopul programului eTwinning este de a facilita comunicarea și colaborarea dintre instituțiile de învățământ preuniversitar din Republica Moldova cu cele din comunitatea eTwinning, implicând elevii în activități didactice inovative și de colaborare. eTwinning promovează colaborarea prin intermediul tehnologiilor comunicării și informației (TIC), oferind asistență, servicii și instrumente de lucru.
Obiectivul principal al acțiunii eTwinning este de a consolida și de a dezvolta rețelele școlare (school networking) printr-o schemă de înfrățire între școli (school-twinning), care ar permite tuturor școlilor europene să creeze parteneriate pedagogice.
Beneficii ale participării la eTwinning:
- Un program pentru cadre didactice (eTwinning facilitează accesul cadrelor didactice la un mediu virtual de colaborare și de schimb de experiență, la parteneriate cu alți profesori și la activități de formare profesională, alături de colegi din țările europene)
- Un program pentru elevi (Prin participarea la proiecte eTwinning (înfrățire online între școli), elevii au posibilitatea să comunice cu alți elevi din țările participante, să se familiarizeze cu diversitatea culturală sau cu specificul educației în țările partenere, să învețe utilizând noile tehnologii și să își perfecționeze competențele de comunicare în limba străină)
- Un program pentru comunitate (Înfrățirea online a școlilor poate fi însoțită de înfrățirea comunităților. Unele localități au decis să se “înfrățească” și să completeze comunicarea și cooperarea online prin alte proiecte – vizite, activități culturale pentru adulți, etc.)
Date de contact:
eTwinning Plus, BNA Moldova
Universitatea Tehnică a Moldovei
Bulevardul Ștefan cel Mare, nr. 168,
Chișinău, MD-2004, R. Moldova
E-mail: e-twinning@e-twinning.utm.md, helpdesk@e-twinning.utm.md
Mai multe informații la adresa https://e-twinning.utm.md/ , https://www.etwinning.net/en/pub/index.htm