BEST CHIȘINĂU​

Grupul Local BEST Chișinău este o organizație-membru a rețelei europene BEST, Board of European Students of Technology, prezentă în 97 de universități din 34 de țări europene. BEST Chișinău a fost fondat în anul 2007 și este format de studenți-voluntari, care desfășoară diverse evenimente pentru studenții din Universitatea Tehnică a Moldovei. De la înființare, BEST Chișinău și-a pus scopul de dezvolta studenții de la UTM, de a promova imaginea UTM în rândul studenților din țările europene, organizând în fiecare an evenimente și cursuri de vară cu diversă tematică.

echipa best

În perioada 5-20 iulie 2009, BEST Chişinău şi filiera anglofonă a UTM, FCIM, au organizat cursul de vară „Resurse energetice regenerabile” cu genericul „Învârteşte-ţi turbina”, la care au participat 22 de studenţi din universităţile tehnice din 16 ţări ale Uniunii Europene (Germania, Spania, Portugalia, Franţa, Finlanda, Italia, Polonia etc.). În premieră, studenţii veniţi din ţările UE au ascultat un curs de 30 ore în limba engleză în domeniul calculului numeric computaţional al sistemelor de conversie a energiilor regenerabile, cu componentă a programelor de studii în ţările respective. În perioada 11-22 iulie 2010, BEST Chişinău şi Filiera anglofonă de la FCIM au organizat cursul de vară „Protocoale de comunicare – cum fiinţa umană poate învăţa calculatoarele să discute unul cu altul”, la care au luat parte 22 de studenţi de peste hotarele țării (Italia, Belgia, România, Slovenia, Spania, Polonia, Rusia, Ucraina) şi 22 de studenţi din Republica Moldova.

În perioada 27 noiembrie – 12 decembrie 2010, BEST Chișinău a organizat Festivalul Tehnic „BeeTech”, la care au participat peste 100 de studenţi de la UTM, iar în perioada 14-18 martie 2011, BEST Chișinău a desfășurat o competiţie inginerească – BEC (B – BEST, E – Engineering, C – Competition). Competiţiile inginereşti, la fel ca şi alte evenimente marca BEST Chișinău, contribuie la dezvoltarea profesională şi general-umană a studenţilor UTM, stimulând spiritul creativ şi competitiv prin testarea cunoştinţelor dobândite în mediul academic.

În perioada 10-21 iulie 2012, BEST Chișinău, sub auspiciile UTM, a organizat cursul de vară „Descoperă vinul, explorează gustul”, la care au participat 22 de studenţi ai universităţilor tehnice din Danemarca, Suedia, Spania, Estonia, Macedonia, Cehia, Polonia etc. Studenţii au audiat cursuri privind istoria vinului, compoziţie şi modul de preparare a vinului, importanţa culturală şi au vizitat întreprinderea „Chateau Vartely”.

În martie 2014, BEST Chișinău a organizat o altă competiţie inginerească de nivel european, iar câştigătorii au reprezentat Republica Moldova la etapa regională, concurând cu echipele studenţeşti din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Braşov. În vara anului 2014 BEST Chişinău a organizat cursul de vară „IT Management”, cu participarea a 30 de studenţi din diferite ţări ale UE.

În mai 2015, BEST Chișinău a pregătit un nou eveniment pentru studenții cu profil tehnic – Creative Lab. În cadrul acestei compeției, participanții au avut la dispoziție 24 de ore pentru a-și exersa abilitățile din domeniile IT și Design. În perioada 8-17 iulie 2015, la cursul de vară a fost abordat un subiect cu scopul de a dezvolta competențele de creare a unui personaj animat – “Sketch Factory”. Peste 20 de studenți din universități tehnice europene au avut ocazia să pună în aplicare cunoștințele acumulate și să cunoască cultura și tradițiile Moldovei.

Anul 2016 a început cu EBEC (E – European, B – BEST, E – Engineering, C – Competition) în cadrul căruia studenții au rezolvat o problemă reală din societate (proba Case Study) sau au construit un mecanism din materiale neconvenționale (proba Team Design). Pe 22 aprilie BEST Chișinău în colaborare cu Universitatea Tehnică a organizat Rube Goldberg. Rube Goldberg este o competiție inginerească care constă în construirea unui dispozitiv sofisticat din intenție, ce efectuează o sarcină simplă într-un mod complex, incluzând o reacție în lanț.

În anul 2017, BEST Chișinău a împlinit 10 ani de activitate, reușind să organizeze peste 40 de evenimente. Pe lângă etapa locală, Grupul Local a găzduit și etapa regională a EBEC în cadrul căruia studenți din România și Moldova au concurat pentru posibilitatea de a-și reprezenta universitatea la etapa finală din Brno. La cursul de vară din 2017, “Toate nuanțele vinului”, 23 de studenți din țări europene precum Danemarca, Belgia, Spania, Polonia, Turcia au avut ocazia de a cunoaște rețetele preparării vinului moldovenesc.

În anul 2018, BEST Chișinău a organizat cu succes cursul de vară „World of Woodcraft”, unde timp de 9 zile a instruit 22 de studenți veniți din 13 țări europene despre metode de prelucrare a lemnului. Partea teoretică a fost livrată de lectorii de la Facultatea Urbanism și Arhitectură, iar partea practică, unde participanții au construit bănci inovative din lemn, s-a desfășurat în incinta FabLab, sub ghidarea reprezentanților Atelier99. La finele cursului, băncile create de participanți au fost prelucrate și expuse în campusul Facultății Urbanism și Arhitectură.

În prezent, BEST Chișinău numără peste 30 de membri activi, studenți de la Universitatea Tehnică a Moldovei, care continuă zi de zi să dezvolte pe semenii săi în materii universitare și profesionale.

MENIU