Grupul Local BEST/Chișinău este o parte dintr-o rețea globală BEST (Board of Engineering Students of Technology), prezentă în 96 de universități din 33 de țări europene și este o organizație nonpolitică și nonprofit. BEST/Chișinău a fost fondat în 2007 și este format din studenți-voluntari, care desfășoară diverse evenimente pentru studenții UTM.
De la înfiinţare, Grupul Local BEST/Chişinău şi-a pus scopul de a promova imaginea UTM în rândul studenţilor din ţările Uniunii Europene, organizând în fiecare an, cu susţinerea administraţiei UTM, Şcoli de vară cu diversă tematică.

În perioada 5-20 iulie 2009, Asociaţia obştească Grupul Local BEST/Chişinău şi filiera anglofonă a UTM, FCIM, au organizat Şcoala Internaţională de Vară „Resurse energetice regenerabile” cu genericul „Învârteşte-ţi turbina”, la care au participat 22 de studenţi din universităţile tehnice din 16 ţări ale Uniunii Europene (Germania, Spania, Portugalia, Franţa, Finlanda, Italia, Polonia etc.).

În premieră, studenţii veniţi din ţările UE au ascultat un curs de 30 ore în limba engleză în domeniul calculului numeric computaţional al sistemelor de conversie a energiilor regenerabile, cu componentă a programelor de studii în ţările respective.

best

Competiție inginerească, BEST

În perioada 11-22 iulie 2010, Asociaţia obştească Grupul local BEST/Chişinău şi Filiera anglofonă de la FCIM au organizat Şcoala de Vară „Protocoale de comunicare – cum fiinţa umană poate învăţa calculatoarele să discute unul cu altul”, la care au participat 22 de studenţi din ţările UE (Italia, Belgia, România, Slovenia, Spania, Polonia), Rusia, Ucraina şi 22 de studenţi din Republica Moldova.

În perioada 27 noiembrie – 12 decembrie 2010, BEST/Chișinău a organizat Festivalul Tehnic „BeeTech”, la care au participat peste 100 de studenţi de la UTM, iar în perioada 14-18 martie 2011, Grupul Local BEST/Chișinău a desfășurat o competiţie inginerească – BEC (B – BEST, E – Engineering, C – Competition). Competiţiile inginereşti, la fel ca şi alte evenimente marca BEST, contribuie la dezvoltarea profesională şi general-umană a studenţilor UTM, stimulând spiritul creativ şi competitiv prin testarea cunoştinţelor dobândite în mediul academic.

În perioada 10-21 iulie 2012, Grupul Local BEST/Chișinău, sub auspiciile UTM, a organizat Şcoala de Vară Internaţională „Descoperă vinul, explorează gustul”, la care au participat 22 de studenţi ai universităţilor tehnice din Danemarca, Suedia, Spania, Estonia, Macedonia, Cehia, Polonia etc. Studenţii au audiat cursuri privind istoria vinului, compoziţie şi modul de preparare a vinului, importanţa culturală şi au vizitat întreprinderea „Chateau Vartely”.

În martie 2014, Grupul Local BEST a organizat o altă competiţie inginerească de nivel european, iar câştigătorii au reprezentat Republica Moldova la etapa regională, concurând cu echipele studenţeşti din Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Braşov. În vara anului 2014 Grupul Local BEST/Chişinău a organizat Cursurile de Vară „IT Managment”, cu participarea a 30 de studenţi din diferite ţări ale UE.