Serviciul Relații Internaționale
NINA PUȚUNTEAN
Șefă Serviciul Relații Internaționale
Doctor, conferențiar universitar
DATE DE CONTACT
Adresa: bd. Ştefan cel Mare, 168, biroul 1-107
Tel: +373 69 04 44 09
E-mail: nina.putuntean@adm.utm.md
I. DESPRE NOI
Serviciul Relaţii Internaţionale al Universităţii Tehnice a Moldovei a fost înfiinţat prin ordinul Rectorului Universităţii Tehnice a Moldovei din data de 30.06.2016 și este o structură operaţională a UTM, care pune în aplicare strategia universităţii în domeniul internaţionalizării şi contribuie la consolidarea şi extinderea relaţiilor de cooperare internaţională, atât în cadrul programelor Uniunii Europene, cât şi în afara acestora.
Serviciul Relații Internaționale contribuie la promovarea şi dezvoltarea valorilor educaţionale și ştiinţifice ale UTM prin încheierea de acorduri de cooperare instituţională privind integrarea UTM, ca partener cu drepturi egale, în comunitatea educaţională şi ştiinţifică internaţională, asigură cadrul de desfăşurare a mobilităţii studenţilor şi personalului didactic şi de cercetare pe baza acordurilor inter-instituționale Erasmus+.
Misiunea fundamentală a Serviciului Relaţii Internaţionale este în concordanţă cu misiunea Universităţii Tehnice a Moldovei de extindere a participării la schimbul internaţional de valori educaționale și științifice, prin cooperare internaţională, pentru integrare în Spaţiul European al Învăţământului Superior şi Spaţiul European al Cercetării prin:
- dezvoltarea şi implementarea strategiei de internaţionalizare a universităţii în condiţiile unei deschideri a educaţiei şi cercetării la nivel european şi global, precum și promovarea, pe plan extern, a valorilor şi imaginii Universității Tehnice a Moldovei, iar pe plan intern, promovarea valorilor europene în cadrul UTM;
- susţinerea activităţilor din cadrul UTM orientate în direcţia îndeplinirii obiectivelor strategice de internaţionalizare ale universităţii ca instituţie de învăţământ superior şi cercetare de renume la nivel naţional, regional, european şi global;
- oferirea sprijinului instituțional și informațional studenților, personalului academic și administrativ privind mobilitatea și cooperarea internațională;
- oferirea suportului instituțional și informațional studenților internaționali care doresc să studieze la UTM.
II. STRUCTURA SERVICIULUI RELAȚII INTERNAȚIONALE
În cadrul facultăților, activitatea internațională este coordonată de către responsabilii pentru relații internaționale.
Responsabili pentru relații internaționale pe facultăți, vezi aici.
Biroul Cooperări Internaționale
Nina PUȚUNTEAN,
conf. univ., dr.,
Șefă Serviciu
Tel: +373 22 23 54 15;
E-mail: nina.putuntean@adm.utm.md, international@adm.utm.md
Serviciul Relații Internaționale este subordonat Prorectorului UTM pentru Finanțe și Relaţii Internaţionale:
Daniela POJAR,
Prorector pentru Finanțe și Relaţii Internaţionale
Tel: +373 22 23 24 28;
E-mail: daniela.pojar@adm.utm.md
Secția Studenți Internaționali
Elena SCRIPNIC,
conf. univ., dr.,
Șefă Secție
Tel: +373 22 23 54 59;
E-mail: elena.scripnic@adm.utm.md
Cristina BULATOVICI,
Coordonatoare studenți internaționali
Tel: +373 68 13 51 46;
E-mail: cristina.bulatovici@adm.utm.md
Centrul Universitar ERASMUS+
Larisa BUGAIAN,
prof. univ., dr. hab.,
Șefă Centru
Tel: +373 22 23 37 05;
E-mail: larisa.bugaian@adm.utm.md,
Cristina DIACONU,
coordonatoare programme internaționale, secțiunea staff
Tel: +373 79100191,
E-mail: cristina.diaconu@adm.utm.md
Valentina FRUNZE,
coordonatoare programme internaționale, secțiunea studenți
Tel: +373 79100191,
E-mail: valentina.frunze@mtctp.utm.md
RESPONSABIL | FACULTATEA | DATE DE CONTACT |
Elena GOGOI, asist. univ., DISA, FCIM | Calculatoare, Informatică și Microelectronică | e-mail: elena.gogoi@faf.utm.md telefon: 069366752 |
Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi | ||
Tehnologia Alimentelor | ||
Cornelia CRUCERESCU, conf. univ., dr., DEM, FIEB | Construcții, Geodezie și Cadastru | e-mail: cornelia.crucerescu@emin.utm.md telefon: 069072618 |
Inginerie Economică și Business | ||
Urbanism şi Arhitectură | ||
Angela SCRIPCENCO, conf. univ., dr., DDTT, FD | Design | e-mail: angela.scripcenco@tctt.utm.md telefon: 069213397 |
Corina GUȚU-GHETRUȘCA, lect. univ., dr., DE, FEIE
| Electronică și Telecomunicații | e-mail: corina.gutu@tme.utm.md telefon: 069343169 |
Energetică și Inginerie Electrică | ||
Elena SCRIPNIC, conf. univ., dr., DRASA, FȘASM | Științe Agricole, Silvice și ale Mediului | email: elena.scripnic@adm.utm.md telefon: 069909798 |
Medicină Veterinară |
INTERNAȚIONALIZAREA ACTIVITĂȚII UNIVERSITARE
Instruirea viitorilor specialişti, care vor activa într-un mediu multicultural, solicită un sistem de învăţământ superior în care internaţionalizarea promovează diversitatea culturală şi cultivă înţelegerea, respectul şi toleranţa interculturală. Anume internaționalizarea activității universitare contribuie la edificarea societăților și țărilor puternice din punct de vedere politic și economic competitive. Internaționalizarea reprezintă o angajare în procesul de solidaritate internațională, de securitate umană și ajută la edificarea unui climat al păcii globale.
Internaţionalizarea vieţii universitare este un proces inovaţional care, în interesele asigurării calităţii în educaţie, caută şi produce schimbări de la naţional la internaţional. Aici putem menţiona două perspective: din punct de vedere instituţional, toată activitatea educaţională şi de cercetare este amplasată în dimensiuni internaţionale, iar din punct de vedere al cadrelor didactice şi studenţilor, sunt create condiţii de funcţionare optimă atât în mediul naţional, cât şi în cel internaţional.
Mai mult, profilul inginerului de mâine este determinat de competitivitatea în plan internaţional, de procesul de globalizare şi de necesităţile societăţii. Din acest punct de vedere promovarea cooperărilor internaţionale este una din prioritățile UTM.
Universitatea Tehnică a Moldovei promovează o politică activă şi permanentă de cooperare cu universităţi, centre ştiinţifice şi alte instituţii din UE, CSI, SUA şi Canada. Cooperarea internațională este un aspect important al vieţii universitare, care contribuie la integrarea Universității în învăţământul tehnic superior european şi mondial şi, în acelaşi timp, este o sursă de finanţare a educaţiei şi cercetărilor.
Acţiunile de cooperare internaţională sunt structurate, de regulă, în cadrul convenţiilor de colaborare bi- şi multilaterală şi ţin de formarea iniţială și continuă a cadrelor inginereşti, activitatea de cercetare universitară, perfecţionarea specialiştilor din economia naţională, schimbul de experienţă în domeniul managementului universitar, utilizării tehnologiilor moderne de instruire, asistenţei tehnice etc. Pe parcursul ultimilor ani au fost încheiate acorduri cu instituţii de cercetare şi universităţi din așa țări, precum Franţa, Spania, Germania, SUA, Canada, România. UTM menţine relaţii tradiţionale de colaborare cu instituţii de învăţământ superior din țările CSI, precum Rusia, Ucraina, Bielarus ș.a. practic în toate domeniile de activitate universitară: documentare, elaborare de noi cursuri, predarea unor cursuri studenţilor UTM, participare la conferinţe şi simpozioane internaţionale, susţinerea tezelor de doctor şi doctor habilitat, etc.
În scopul intensificării participării la programele internaţionale sunt organizate periodic întâlniri cu reprezentanţii ambasadelor de la Chişinău: Ambasada Germaniei, Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Franţei, Ambasada Italiei, Ambasada Letoniei, unde sunt puse în discuţie diverse aspecte de colaborare ale UTM cu instituţii similare din ţările menţionate.
Cu susținerea Agenţiei Universitare Francofone, la UTM deja funcţionează cu succes de mai mulţi ani două filiere francofone – Filiera Informatică şi Filiera Tehnologii Alimentare, în cadrul cărora toate cursurile sunt predate în limba franceză de către profesorii UTM sau profesorii invitaţi din universităţile Franţei şi Canadei. Studenţii de la filierele francofone profită de diverse burse şi stagieri practice în Franţa, Canada, România. La Facultatea de Calculatoare, Informatică şi Microelectronică funcționează – Filiera Anglofonă „Computer software”.
UTM este membru în organisme internaţionale, după cum urmează:
- BSUN – Reţeaua Universităţilor Mării Negre;
- AUF – Agenţia Universitară a Francofoniei;
- CRRUFECE – conferința regională a rectorilor universităţilor francofone din Europa Centrală şi de Est;
- EUA– Asociația Universităților Europene;
- DRC – Conferința Rectorilor Bazinului Danubian.
În cadrul reţelei universitare BSUN, Universitatea Tehnică a Moldovei întreţine relaţii de colaborare cu universităţile din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, România, Rusia, Ucraina şi Turcia.