Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

CYBERCOR la Conferința Europeană pentru Competențe în Securitatea Cibernetică

Pe 26-27 septembrie 2024, Millenáris Park din Budapesta a găzduit cea de-a III-a Conferință Europeană pentru Competențe în Securitatea Cibernetică, un eveniment de amploare organizat sub auspiciile Președinției Ungariei a Consiliului UE, în colaborare cu ENISA. Evenimentul a reunit personalități de vază în domeniul securității cibernetice, oferind un cadru propice pentru schimbul de experiențe, abordarea provocărilor și a diseminarea celor mai bune practici.

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică, ENISA, este agenția Uniunii dedicate atingerii unui nivel înalt comun de securitate cibernetică în întreaga Europă. Înființată în 2004 și consolidată prin Actul UE privind Securitatea Cibernetică, Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică contribuie la politica UE în domeniul cibernetic, sporește încrederea în produsele, serviciile și procesele TIC prin scheme de certificare a securității cibernetice, cooperează cu statele membre și cu organismele UE și ajută Europa să se pregătească pentru provocările cibernetice ale viitorului. Prin partajarea cunoștințelor, consolidarea capacităților și creșterea gradului de conștientizare, Agenția colaborează cu principalii săi actori pentru a întări încrederea în economia conectată, pentru a crește reziliența infrastructurii Uniunii și, în final, pentru a menține securitatea digitală a societății și cetățenilor Europei. Mai multe informații despre ENISA și activitatea sa pot fi găsite pe www.enisa.europa.eu.

a 4

Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică CYBERCOR din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM) a fost reprezentat de directoarea Ludmila PECA și de managerul de programe pentru IT Systems and Engineering, Roman NEAGU. Participarea la conferință a fost posibilă implicării Future Technologies Activity (FTA), susținută de USAID, Suedia și UK Aid, Conferința a adus în prim-plan reprezentanți de seamă din industria securității cibernetice și cadre universitare de renume, care au discutat despre viitorul dezvoltării competențelor cibernetice în Uniunea Europeană.

Reprezentanții FTA și Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică CYBERCOR au evidențiat angajamentul continuu al instituțiilor noastre de a contribui la dezvoltarea și consolidarea competențelor în securitatea cibernetică, la nivel național și european. Prezența la conferință subliniază efortul de a avansa în aceste domenii esențiale, conform strategiei UE și a obiectivelor ENISA de a construi un mediu digital mai sigur pentru toți cetățenii Europei. Această participare demonstrează, sprijinirea inițiativelor de securitate cibernetică și promovarea schimbului de cunoștințe și bune practici internaționale.

b 3

Unul dintre punctele centrale discutate în cadrul conferinței a fost navigarea cadrului de reglementare al UE pentru competențele în securitate cibernetică. A fost subliniată importanța certificării competențelor în domeniul securității cibernetice, conform prezentărilor despre European Cybersecurity Skills Framework (ECSF) și măsurile de alinierea sau integrare  cu cerințele direcției NIS2 (Directiva UE privind Securitatea Rețelelor și Sistemelor Informatice) prezentate de Dimitra Liveri, liderul echipei de conștientizare și educație la ENISA.

„Aceste discuții sunt esențiale pentru CYBERCOR în misiunea sa de a aduce soluții inovative și de a pregăti viitoarele generații de experți în securitatea cibernetică. Această abordare este în concordanță cu obiectivele noastre de a întări capacitatea națională și de a răspunde eficient provocărilor din dinamica peisajului amenințărilor cibernetice. Discuțiile privind aceste subiecte au fost deosebit de relevante pentru CYBERCOR, care are misiunea de a aduce soluții inovative și de a pregăti viitoarele generații de experți în securitatea cibernetică”, a spus Ludmila PECA, director executiv CYBERCOR.

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI