„Moldova Cyber Week: Forum Regional de Securitate Cibernetică” l-a avut în calitate de speaker și pe președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion TIGHINEANU, academician, doctor habilitat în fizică, profesor universitar, care, din 2001, conduce și un important segment al Universității Tehnice a Moldovei – Centrul Național de Studiu şi Testare a Materialelor.

Domnia Sa a avut o prezentare remarcabilă „Bio – Inspired Nanotechnology” – „Nanotehnologii bioinspirate”, subiect de importanță majoră pentru cercetare și dezvoltare, dar și pentru domeniul CyberSecurity.

Înainte, însă, de a trece la expunerea prezentării, acad. Ion TIGHINEANU a ținut să menționeze că Laureatul Premiului Nobel pentru anul 2004, fizicianul Frank WILCZEK, a atras atenția la faptul că știința și tehnologiile moderne au capacitatea de a schimba lumea în bine sau în rău. „Iată că securitatea cibernetică ne arată că trebuie să întreprindem eforturi consolidate pentru ca tehnologiile moderne să schimbe lumea în bine”, a remarcat academicianul, precizând că scopul prezentării este de a demonstra că în Republica Moldova se fac cercetări de valoare, cercetări care sunt efectuate la un nivel înalt.

„Un al doilea aspect pe care aș vrea să-l demonstrez este că natura a elaborat în decursul a milioane de ani foarte multe tehnologii, inclusiv, nanotehnologii. Scopul nostru este de a le descoperi și a le utiliza”, a relevat acad. Ion TIGHINEANU.

În prezentarea sa președintele AȘM a descris procesul de elaborare a unor nanotehnologii și nanomateriale inspirate de natură, inclusiv a unor nanomateriale destinate pentru protecția împotriva radiațiilor electromagnetice.

(Visited 7 times, 1 visits today)