În perioada 8-12 iulie 2024, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice a Moldovei s-a transformat într-un veritabil hub al inovației lingvistice, găzduind o școală de vară internațională dedicată lingvisticii computaționale. Evenimentul, organizat în cadrul proiectului UniDive COST Action CA21167 (Universality, Diversity and Idiosyncrasy in Language Technology), a reunit peste 65 de tineri cercetători din aproximativ 30 de țări, oferindu-le o platformă unică pentru a explora cele mai recente tendințe în domeniu și a colabora cu experți de renume mondial.
Reprezentând SUA, China, India, Iran, Etiopia, Tunisia și majoritatea țărilor europene, participanții la Școala de Vară UniDive au avut parte de un program intens și variat, axat pe dezvoltarea de resurse lingvistice de înaltă calitate și pe aplicarea tehnicilor de procesare a limbajului natural în diverse contexte.
Școala de vară a oferit cursanților o combinație perfectă între teoria lingvistică și aplicațiile practice, cultivându-le competențe valoroase în domeniul lingvisticii computaționale sub coordonarea unor savanți notorii în domeniu:
- Sylvain KAHANE, profesor de lingvistică la Université Paris Nanterre, doctor în matematică, Paris, Franța;
- Voula GIOULI, profesor de lingvistică, cercetător la Institutul pentru Procesarea Limbii și Vorbirii din Centrul de Cercetare ATHENA, Grecia;
- Daniel ZEMAN, doctor în lingvistică matematică la Institutul de Lingvistică Formală și Aplicată, Facultatea Matematică și Fizică, Universitatea Charles, Republica Cehă;
- Bruno GUILLAUME, cercetător științific la INRIA, Paris, Franța;
- Verginica BARBU MITITELU, doctor în filologie, cercetător principal la RACAI, Academia Română de Științe, București, România;
- Agata SAVARY, doctor în informatică, profesor de informatică la Universitatea Paris-Saclay, Franța.
Experții internaționali în domeniul lingvisticii computaționale le-au prezentat participanților modalitățile de creare a resurselor lingvistice cu marcare intensivă morfologică, sintactică și semantică, tehnici de verificare a corectitudinii marcării, evaluare a calității și încărcare a resurselor în repozitoriile proiectelor globale Universal Dependencies și Parseme.
Școala de vară UniDive desfășurată la UTM (organizator din partea universității-gazdă – conf. univ., doctor în informatică, Victoria BOBICEV, Departamentul Informatică și Ingineria Sistemelor, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică) a fost un eveniment de excepție, care a adus împreună tineri cercetători pasionați de lingvistica computațională din întreaga lume. Prin intermediul acestui eveniment, UTM continuă să fie un pilon al educației și cercetării, deschis către noi orizonturi și angajat în formarea viitoarei generații de specialiști, în cazul dat – în domeniul tehnologiilor lingvistice. Participarea la asemenea inițiative internaționale amplifică prestigiul Universității, oferind o experiență de învățare unică și o oportunitate de a contribui la dezvoltarea unui viitor mai conectat și mai incluziv.
Proiectul UniDive, din care face parte Școala de Vară, își propune să revoluționeze modul în care abordăm diversitatea limbilor naturale. Prin crearea unei rețele globale de cercetători, proiectul urmărește să dezvolte instrumente și tehnologii lingvistice care să faciliteze comunicarea și colaborarea la nivel internațional. Școala de vară organizată la UTM reprezintă un pas important în această direcție, demonstrând că Moldova este un actor activ în peisajul internațional al cercetării în domeniul lingvisticii computaționale.
Planificat pentru anii 2022-2026, proiectul UniDive reunește aproximativ 250 de experți interdisciplinari (lingviști, lingviști computaționali, informaticieni, psiholingviști și programatori) din aproape 40 de țări.