Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Moldova Digital Summit 2024: Tinerii – motorul inovației și tehnologiei de mâine

Moldova Digital Summit 2024, cel mai important eveniment digital din țară, s-a încheiat astăzi cu succes, aducând împreună lideri de top și experți din domeniu din întreaga lume pentru a discuta despre construirea unei societăți și economii digitale durabile. Pe parcursul a trei zile, summitul a oferit o platformă unică pentru schimbul de expertiză, cunoștințe, networking și inspirație, reunind participanți de toate vârstele pentru o multitudine de oportunități de învățare și experimentare cu ajutorul tehnologiilor, stabilire de conexiuni și networking, schimb de opinii și împărtășire de motivație.

Unul dintre aspectele esențiale ale Moldova Digital Summit 2024 a fost implicarea activă a tinerilor. Studenții Universității Tehnice a Moldovei (UTM), unul dintre partenerii și co-organizatorii summitului, au jucat un rol esențial în succesul evenimentului. Sub egida Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră și a administratorului acestuia, Radu MELNIC, zeci de studenți din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) au participat ca voluntari, asumându-și diverse roluri, de la voluntari în organizarea evenimentului și ghizi pentru numeroșii participanți la summit, la prezentatori ai propriilor proiecte și inovații.

a 2

În calitate de studenți ai FCIM, au demonstrat un nivel remarcabil de creativitate și ingeniozitate, afrmându-se cu o gamă largă de proiecte și inovații proprii, pe care le-au expus în zona tematică „Research & Innovation”, explorând domenii precum EdTech, FinTech, AI, VR și multe altele. Printre cele mai remarcate exponate ale lor s-au numărat:

  • Agro Bot – un vehicul autonom inovator conceput pentru a revoluționa modul în care sunt gestionate activitățile agricole, oferind fermierilor soluții eficiente și sustenabile;
  • IoT Smart Greenpouse – o miniatură a unei seri reale, automatizată, care permite controlul și monitorizarea mediului de la distanță;
  • Dispozitiv de iluminare și depistare a obstacolelor – o mostră a unui sistem real de iluminare și a unui dispozitiv de parcare autonom care poate fi încorporat în structura oricărui autovehicul;
  • Model funcțional al unui sistem de lift – un model de puț de lift într-o clădire cu trei etaje, controlat de un microcontroler.
  • Scanner 3D – un dispozitiv dezvoltat în cadrul FabLab, care permite digitizarea suprafețelor obiectelor, creând modele 3D virtuale utilizabile pentru imprimare 3D sau inginerie inversă (reverse engineering).
  • Roboțeii Nao – roboți echipați cu NLP (Neuro Linguistic Programming), care au interacționat cu publicul prin dansuri și cântece.

b 1

Ultima zi a summitului a fost dedicată pasionaților de tehnologie și produselor create de tineri. Studenții UTM au participat activ la Tekwill Expo Day 2024, unde au putut lua parte la ateliere interactive, sesiuni informative și demonstrații practice în domenii precum robotică educațională, circuite electronice, modelare și imprimare 3D, inteligență artificială și realitate virtuală. Ei au contribuit la crearea unui mediu prietenos și captivant, afirmându-se activ în dialogul și schimbul de idei cu profesioniștii din industrie, prezentând creațiile proprii și împărtășindu-și experiențele în tehnologie.

Moldova Digital Summit 2024 a demonstrat clar rolul esențial pe care îl joacă tinerii în modelarea viitorului digital al țării. Implicarea activă a studenților de la Universitatea Tehnică a Moldovei a demonstrat că tinerii nu sunt doar beneficiari ai schimbărilor tehnologice, ci și creatori și promotori ai acestora. Prin participarea lor entuziastă și contribuțiile semnificative, tinerii au arătat că sunt pregătiți să preia ștafeta și să modeleze viitorul inovațiilor și tehnologiei. Tinerii de astăzi sunt inovatorii și creatorii de mâine. Ei sunt cei care vor modela lumea digitală și vor contribui la crearea unui viitor mai bun și mai sustenabil.  

c 2

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI