Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Facultatea Electronică și Telecomunicații a UTM are un nou decan – conf. univ., dr. Lilia SAVA

În recenta sa ședință, Senatul Universității Tehnice a Moldovei a făcut o „mutare” care marchează un nou început pentru Facultatea Electronică și Telecomunicații – alegerea dnei conf. univ., dr. Lilia SAVA în calitate de decan vine ca un aer proaspăt în activitatea de mai departe a FET.

A preluat ștafeta de la un veritabil maestru al organizării procesului educațional, care s-a dedicat de-a lungul anilor pregătirii cadrelor inginerești în domeniul de specialitate al FET, conf. univ., dr. Pavel NISTIRIUC, având în față și modelul decanilor anteriori – B. KIRILENKO, primul decan al Facultății de Radioelectronică, constituită în baza renumitei Facultăți de Electrofizică, în vara anului 1987; redenumită ulterior Facultatea de Radioelectronică și Telecomunicații – în perioada mandatului decanului I. CORNEA (1993-2003); ulterior – Facultatea Inginerie și Management în Electronică și Telecomunicații, în perioada mandatului decanului S. ANDRONIC (2003-2016).

„FET este o facultate cu o istorie de peste o jumătate de secol în învățământul universitar autohton, celebrând chiar anul trecut, în octombrie 2022, 55 de ani de la fondarea Facultății de Electrofizică, precursoarea facultăților Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) și Electronică și Telecomunicații (FET), astfel că îmi asum cu bucurie, dar și cu o profundă responsabilitate misiunea ce îmi revine în funcția de decan”, declara cu mândrie noua decană a FET-UTM, imediat după votul exprimat de către senatori în favoarea alegerii sale la cârma Facultății Electronică și Telecomunicații.

Domnia sa prezentase în Senat un program managerial, potrivit căruia pregătirea cadrelor inginerești să fie abordată ca un sistem tridimensional – tehnic, social-educațional și științific. Astfel, în plan academic punându-se accent pe asigurarea compatibilității programelor de studii cu programele similare din țările UE; implicarea cadrelor didactice și a studenților de la facultate în proiecte de formare profesională și de mobilitate; încheierea acordurilor de studii cu universități europene, crearea sistemului de dublă diplomă. Printre modernizările principale ale procesului de învățământ se evidențiază în special intenția de optimizare a stagiilor și stabilirea de parteneriate cu instituțiile și entitățile economice de profil. În activitatea didactică un accent deosebit se va pune pe definitivarea sistemului computerizat de evidență și monitorizare a rezultatelor studenților, dar și pe promovarea mobilității cadrelor didactice și studenților în universități din străinătate. În activitatea didactico-științifică se prevede dezvoltarea unui parteneriat solid cu studenții/absolvenții, inclusiv constituirea asociației absolvenților FET. În vederea intensificării activității științifice se preconizează eficientizarea centrelor de cercetare; motivarea studenților și intensificarea mobilizării cadrelor didactice în procesul de cercetare, prin consolidarea legăturilor dintre facultate și comunitățile științifice naționale și internaționale. Obiective clare, reale au fost trasate și în vederea gestionării patrimoniului facultății, managementului resurselor umane, dar și a resurselor financiare și diversificarea surselor de finanțare etc., aceste perspective având scopul primordial de a asigura un nivel înalt de performanţă a învăţământului şi cercetării ştiinţifice, răspunzând necesităţii de dezvoltare intelectuală, profesională şi socială a studenților – viitori specialiști în domeniul TIC.

Este un plan ce are menirea să  propulseze FET atât pe arena locală – națională, cât și pe cea internațională și avem toată încrederea că va fi realizat, la fel cum dna conf. univ., dr. Lilia SAVA și-a îndeplinit cu brio previziunile și în calitate de șefă a Departamentului Telecomunicații și Sisteme Electronice din cadrul FET, reușind, în doar 3 ani, o listă impunătoare de realizări, între care: încheierea Acordului interinstituțional de program comun pentru studii de master integrate ce conduc la diplomă dublă cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea POLITEHNICA București pentru programele de studii de Master: MMRT, SISRC, SCE; încheierea unui acord de mobilitate academică cu Universitatea TRANSILVANIA din Brașov; fondarea a 2 laboratoare în parteneriat cu compania GILAT și IT lAB;  încheierea a multiple acorduri de colaborare cu agenți economici de profil; acreditarea programelor de studii de la ciclul II, Master: MMRT, SISRC, SCE etc.

Sincere felicitări, stimată doamnă decan Lilia SAVA, pentru prestația frumoasă și planul managerial chibzuit! Succes și dezvoltări de perspectivă pentru facultatea pe care aveți onoarea să o administrați!

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI