Școala de vară EU4SID 2022, ziua a 2-a

În cea de-a 2 zi a Școlii de vară EU4SID, din 14.06.2022, am avut parte de invitați consacrați în materie de integrare europeană prin dezvoltare industrială durabilă: Ion TORNEA, șef-adjunct Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP), și Dorina MARGINE, viceadministrator Zona Economică Liberă Bălți (ZEL).

Aspectul economic al dezvoltării durabile este unul foarte important iar rolul industriei este unul decisiv. Uniunea Europeană acordă o mare atenție dezvoltării industriale. Cooperarea R. Moldova cu partenerii europeni permite reducerea decalajului în dezvoltarea industrială, inclusiv și transmiterea practicilor de dezvoltare durabilă. Acestea, de fapt, sunt preocupările actuale ale APIP și ZEL, care se materializează în atragerea investitorilor străini și crearea locurilor de muncă, crearea clusterului de excelență în automotive și mecatronică, susținerea cercetării&dezvoltării, promovarea învățământului dual, dar și învățarea pe parcursul vieții, elaborarea direcțiilor strategice de dezvoltare a industrie. O activitate aparte este elaborarea programului de suport pentru furnizorii locali, inspirat de la partenerii din Cehia, la care au fost antrenați și studenții și cadrele didactice de la FIEB. Programul este o bună oportunitate de a integra furnizorii locali în lanțurile valorice europene.

Membrii echipei de proiect – conf. univ., dr. Cornelia CRUCERESCU, conf. univ., dr. Rafael CILOCI și conf. univ., dr. Veaceslav BÂRDAN, au pus în discuție tematici privind integrarea europeană, politica comercială și politica concurențială.

Amintim că Școala de vară EU4SID este organizată în cadrul proiectului Jean Monnet Module EU4SID „Dezvoltarea industrială durabilă în contextul integrării europene”, Nr. 610848-EPP-1-2019-1-MD-EPPJMO-MODULE, care este implementat la FIEB, UTM, cu suportul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.

Mai multe detalii despre proiect: https://proiecte.utm.md/jean-monnet-2

 

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI