BTȘ: webinare informative privind Știința Deschisă în cadrul proiectului MINERVA

În perioada 9-23 noiembrie Biblioteca Tehnico-Științifică a Universității Tehnice a Moldovei a organizat la facultățile UTM opt webinare, în cadrul cărora au fost abordate subiecte privind crearea și gestionarea profilurilor cercetătorilor în ORCID și Google Scholar.
Screenshot 2021 11 29 143401 Profilurile ORCID (Open Researcher and Contributor ID) oferă cercetătorilor oportunitatea de a face transparente contribuțiile autorilor și de a îmbunătăți standardele etice ale cercetării și publicării rezultatelor științifice. Pentru cercetătorii care colaborează cu diferite instituții și sunt implicați în proiecte internaționale este absolut necesar să fie identificați cu ORCID. Implementarea identificatorilor unici și persistenți la nivel global constituie unul dintre cele mai importante concepte pentru dezvoltarea Științei Deschise este. Identificarea exactă a cercetătorilor și a producției științifice a acestora este importantă și în interesul tuturor părților implicate în cercetare: editori, finanțatori, instituții afiliate, universități, evaluatori de cercetare, bibliotecari și alte părți interesate. Bibliotecile academice susţin cercetarea ştiinţifică universitară prin achiziţii de surse informaţionale relevante, dar şi prin dezvoltarea unor servicii moderne pentru mediul ştiinţific în schimbare. Astfel, obiectivul de bază al celor opt webinare organizate de Biblioteca Tehnico-Științifică a UTM rezidă în acordarea asistenței informaționale pentru cercetătorii UTM în vederea cunoașterii instrumentelor ce contribuie la creșterea vizibilității cercetărilor pe plan internațional.
 1. Evenimentele au fost organizate cu susținerea proiectului Erasmus +“MINERVA-Strengthening Research Management and Open Science Capacities of HEIs in Moldova and Armenia” (Ref. nr.: 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP). Webinarele au abordat 2 teme și subiecte specifice acestora, și anume: Crearea și utilizarea profilului ORCID pentru gestionarea identității cercetătorului, cu următoarele subiecte:.
 • Sistemul de identificare ORCID;
 • Preferințe de vizibilitate a elementelor din înregistrarea ORCID;
 • Permisiuni pe care le puteți acorda organizațiilor şi/sau persoanelor de încredere;
 • Construirea înregistrării ORCID;
 • Meta date pentru descrierea lucrărilor;
 • Importarea meta datelor publicațiilor din alte sisteme.
 1. Google Scholar în ajutorul cercetătorului științific, cu următoarele subiecte:
 • Avantajele utilizării Google Scholar;
 • Crearea și gestionarea profilului Google Scholar (Google Citations Profile);
 • Indicatori scientometrici utilizați în Google Scholar;
 • Strategii de căutare în Google Scholar.
BTȘ va organiza webinare similare  și în luna decembrie, la care sunt invitați cercetătorii care nu au reușit să fie prezenți la sesiunile anterioare și care sunt rugați sa se înregistreze prin Formularul de înregistrare. Datele desfășurării webinarelor, precum și linkurile de acces, vor fi comunicate suplimentar la e-mail-ul indicat în formularul de înregistrare. BTȘ își propune organizarea și a altor webinare, despre care comunitatea academică va fiind formată prin sistemul informațional  corporativ. De asemenea, BTȘ oferă consultanță deținătorilor de profil ORCID și Google Scholar, care se confruntă cu anumite probleme în gestionarea acestora. Pentru a beneficia de consultanță, vă rugăm să contactați Serviciul Resurse Electronice, bl. 3-103 ori să scrieți la adresa digital.library@lib.utm.md. Proiectul Minerva “Consolidarea capacităților de gestionare a cercetării și a Științei Deschise ale instituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova și Armenia”, n/r 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP este implementat cu suportul financiar al UE prin programul Erasmus+ Mai multe detalii despre proiect pe: https://proiecte.utm.md/minerva-2/ și http://minerva-project.ase.md/en/

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU