Doinița CREȚU a absolvit Facultatea Inginerie Economică și Business, specialitatea „Business și administrare”, în 2017. A ales să-și continue studiile la cea mai apreciată instituție de învățământ superior – Universitatea Tehnică a Moldovei, deoarece încă din liceu conștientiza că, pentru a reuși în domeniul profesional, are nevoie de studii de calitate. Acum, de la înălțimea succeselor obținute pe parcurs, le recomandă cu încredere tinerilor aflați în fața alegerii facultății să-și îndrepte atenția spre FIEB-UTM.

– Anii de licență au fost plini de provocări și entuziasm datorită faptului că în rândul colegilor persista spiritul de concurență, ceea ce ne dezvolta importante calități competitive. Acest fapt a fost apreciat și fortificat de către profesori, care au dat dovadă de obiectivism și meritocrație. Perseverența și ambiția personală m-au determinat să mă angajez chiar după primul an de universitate în calitate de manager în Departamentul Financiar și de Administrație al unei companii de construcții din Chișinău. Acum, având deja o anumită experiență de muncă și de viață, le recomand cu încredere tinerilor studenți să intre pe piața forței de muncă încă din studenție, pentru că doar astfel ai posibilitatea să percepi în termeni reali cum aplici informația teoretică dobândită, să-ți dezvolți abilitățile de comunicare și Team Working, să înțelegi care este plus valoarea ta.

În ultimul an de licență, mi-am propus să aplic la Programul de mobilitate ERASMUS+ prin intermediul Serviciului Relații Internaționale al UTM, beneficiind astfel de o mobilitate academică de șase luni în Lituania, la Universitatea SMK University of Applied Social Sciences, Vilnius.

A fost o frumoasă experiență a vieții de student, care m-a impulsionat spre o nouă cultură, un nou mediu academic și desigur noi prieteni. Experiența pe care am trăit-o acolo, interacțiunea cu colegi din Taiwan, Italia, Nigeria, Turcia, Germania, Uzbekistan, orele predate de profesori locali, dar și din Taiwan și Marea Britanie, invitați pentru un schimb de experiență, m-au ajutat să gândesc și să înțeleg domeniul economic la nivel global, să percep impactul globalizării și dimensiunea internațională a vieții la care ne expunem și mi-au dat încrederea că sunt pregătită pentru orice schimbare în viitor.

Datorită faptului că la finalul studiilor la FIEB a fost necesar să susțin un Business-Plan, am reușit să implementez cunoștințele obținute pentru a dezvolta o afacere de familie – creșterea și cultivarea murelor, care acum le asigură un venit în plus, dar și o satisfacție deosebită celor de acasă.

Dorința de a învăța și a obține studii de calitate, m-au motivat ulterior să urmez un program de master la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. În acești doi ani am reușit să-mi consolidez abilitățile nu doar prin studiu și cercetare, dar și în cadrul unei companii de outsourcing în care am activat.

Pregătirea profesională și abilitățile dezvoltate în această perioadă mi-au permis să activez acum în cadrul unei companii internaționale din Londra, în funcție de manager, și să fiu competitivă într-un mediu multicultural.  

Pe drept cuvânt, studentul care are abilitatea de a străluci, se va remarca neapărat și în cariera profesională. Mândri de tine, dragă Doinița!

(Visited 570 times, 1 visits today)