În perioada 8-12 noiembrie 2020, la invitația Consiliului de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia – TÜBITAK, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, efectuează o vizită la Ankara, în cadrul unei delegații reprezentative a Republicii Moldova.

Din cadrul delegației fac parte: Olga TAGADIUC – director general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare a Republicii Moldova; Serghei ZAHARIA – rectorul Universității de Stat din Comrat, UTA Găgăuzia; Stanislav GROPPA – prorector pentru activități de cercetare, medicină și farmacie, USMF „Nicolae Testemițanu”; Larisa CAISÎN – șef departament, Facultatea de Agronomie, Universitatea Agrară de Stat din Moldova; Artiom JUCOV – asistent universitar, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”; E.S. Dmitri CROITOR, Ambasador al Republicii Moldova în Republica Turcia; Corina PRIGORSCHI – prim-secretar, Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia.

Vizita survine după întâlnirea comună dintre TÜBİTAK și institutele relevante din domeniul cercetare-inovare din Republica Moldova, organizată online, în data de 21 iulie curent, de Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia, în cooperare cu TÜBİTAK, sub genericul „Co-creating new platforms for collaboration” – „Co-crearea de noi platforme de colaborare”. În cadrul acesteia reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Agenției Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, Academiei de Științe a Moldovei și ai universităților de top din RM au remarcat reușitele înregistrate de Republica Moldova în domeniul cercetării și inovării, în special în domeniul nanotehnologiilor. Adițional, au fost salutate primele rezultate ale colaborării Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare cu TÜBİTAK, în baza Protocolului existent de colaborare, dar și încurajată crearea unor parteneriate noi între centrele de cercetare, universități și mediul academic din cele două state. Instituțiile naționale, în colaborare cu TÜBİTAK, au convenit să elaboreze și să implementeze un Plan comun de acțiuni pentru anii 2020-2023 în domeniul cercetare-inovare.

Dat fiind că în 2023 Turcia va marca un centenar de la înființare, partea turcă își propune o suită de obiective majore în domeniul științei, tehnologiei și inovației, cu scopul „de a produce mai multă valoare pentru o Turcia mai puternică și mai prosperă”. Obiective similare vizează și Programul Național de Cercetare și Inovare a Moldovei pentru anii 2020-2023, ceea ce ar permite celor două țări să conlucreze în domenii strategice comune. Actuala vizită la Ankara vizează cooperarea în atingerea obiectivelor comune și deschide noi oportunități.

În context, membrii delegației RM au vizitat Bilkent University, unde s-au întreținut cu rectorul, prof. dr. Abdullah ATALAR, și vicerectorul, prof. dr. Orhan AYTUR. La Gazi University au purtat discuții la masa-rotundă cu participarea rectorului – prof. dr. Musa YILDIZ, vicerectorului – prof. dr. Ramazan BAYINDIR, consilierul rectorului – prof. dr. Halil İbrahim BÜLBÜL, decanul Facultății de Farmacie – prof. dr. İlkay ERDOĞAN ORHAN, decanul Facultății de Medicină – prof. dr. Mustafa Necmi İLHAN, decanul Facultății de Tehnologie – prof. dr. Süleyman TEKELİ, decanul Facultății de Inginerie – prof. dr. Şeref SAĞIROĞLU și coordonatorul Parcului Tehnologic – Hazal YILMAZ. Au urmat de asemenea și vizite la Hacettepe University și Hacettepe Technopolis, însoțiți de rectorul, prof. dr. Mehmet Cahit GÜRAN, precum și la Ankara University, unde au fost întâmpinați de rectorul, prof. dr. Necdet ÜNUVAR.

Ziua de 10 noiembrie a fost dedicată în totalitate Consiliului de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia – TÜBITAK. Membrilor delegației RM le-au fost prezentate mai multe subdiviziuni: ARDEB – Direcția programe de finanțare a cercetării academice, TEYDEB – Direcția Programe de Granturi pentru Tehnologie și Inovare, METU Teknokent, dar și TÜBİTAK UZAY – Institutul de Cercetare a Tehnologiilor Spațiale. Iar în ultima zi a vizitei, 11 noiembrie, se preconizează o vizită la sediul principal al TÜBİTAK, unde va avea loc o întâlnire oficială cu câștigătorii de apeluri bilaterale, dar și o prezentare a BIDEB – Departamentul de burse științifice și programe de granturi, urmată de o excursie la TÜBİTAK SAGE (Ankara – Lalahan).

(Visited 353 times, 1 visits today)