Ieri, 9 noiembrie 2020, în cadrul Galei Premiilor Naționale pentru Tineret, ediția 2020, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a premiat cei mai merituoși tineri și organizații de tineret din Republica Moldova. Printre tinerii care au primit trofee, diplome și premii bănești a fost și reprezentantul Universității Tehnice a Moldovei, doctorandul Nicolai ABABII, lector universitar, Departamentul Microelectronică și Inginerie Medicală, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică.

Invitat în scenă, Nicolai ABABII a menționat că Premiul „Nopți albe” cu care este decernat are o denumire foarte  sugestivă pentru activitatea sa de cercetare, în care a fost implicat încă din studenție, din anul 2 de facultate, sub îndrumarea prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN. I s-a propus să se implice în cercetările în domeniul nanotehnologiilor, nanomaterialelor, nanozenzorilor – domenii care l-au impresionat și cărora le-a dedicat multe zile și nopți. Proiectul său se bazează pe cercetări mai specifice: cum influențează umiditatea anumiți parametri ai senzorilor – senzori de gaze pentru hidrogen sau pentru compuși organici volatili. Rezultatele acestui proiect se preconizează a fi implementate în medicină, și anume în elaborarea dispozitivelor medicale, precum și în microelectronică, monitorizarea mediului înconjurător pentru asigurarea unor condiții cât mai sigure cetățenilor. În context, d-sa a menționat că proiectul ar avea o continuitate foarte reală în Republica Moldova, iar implicarea în acest proiect a cât mai multor tineri ar putea contribui la elaborarea și câștigarea în continuare a unor proiecte de amploare, pe produse specifice concrete, care să fie sută la sută „made in Moldova”.

„Cele mai multe idei vin de la tineri – ei, tinerii cu ambiții, vin cu diverse strategii și propuneri, iar noi, cercetătorii, suntem mereu deschiși să implementăm ideile de perspectivă”, a subliniat Laureatul Premiului Național TINERET, categoria „Nopți albe”, Nicolai ABABII.

Având drept scop sporirea prestigiului activității în cadrul sectorului de tineret, stimularea activității creative, promovarea experienței avansate şi inovatoare, precum și motivarea resurselor umane din sectorul de tineret pentru autoformare şi dezvoltare, evenimentul a culminat cu acordarea Premiilor Naţionale pentru Tineret următorilor laureați:

 1. Specialistul de tineret al anului 2020 din cadrul Autorităților Administrației Publice Locale de nivelul II – Rodica CAZACU, 12 mii lei; 
 2. Lucrătorul de Tineret al anului 2020 – Dumitru JURAVELI, 12 mii lei;
 3. Centrul de Tineret al anului 2020 – Centrul Raional de Tineret Ungheni, 20 mii lei;
 4. Consiliul Local al Tinerilor al anului 2020 – Consiliul Raional al Tinerilor Soroca, 15 mii lei;
 5. Primii pași – Asociația Obștească ,,Camera Tinerilor Antreprenori – JCI Ungheni”, 15 mii lei;
 6. Perpetuum mobile – Asociația Obștească Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale, 15 mii lei;
 7. Cu drag pentru baștină – Asociația Obștească ,,ACASĂ LA PUHĂCENI”, 15 mii lei;
 8. Îmi iubesc țara – Oameni pentru Oameni/Inițiativa Împreună împotriva COVID-19, 15 mii lei;
 9. Comunitate studențească – Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova, 15 mii lei;
 10. Spirit liber – Andrei DRUȚĂ, 10 mii lei;
 11. Nopți albe – Nicolai ABABII, 10 mii lei.

La eveniment au participat oficiali ai MECC: secretarul de stat în domeniul tineret și sport, Ivan GHEORGHIU; secretarul de stat în domeniul educației, Natalia GRÎU; secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei CHISTOL; parteneri internaționali și reprezentanți ai societății civile.

 

 

(Visited 488 times, 1 visits today)