„Cea mai strânsă și longevivă relație pe care o poate avea un om este relația între sine și mediul înconjurător, iar modul în care tratăm natura ne va determina viitorul”, consideră tânărul designer Mihai JANU, absolvent al programului de studii „Design vestimentar industrial”, Facultatea Textile și Poligrafie, șef de promoție al anului 2020, UTM. De curând, el a lansat colecția „Ocean beat”, pin care atrage atenția asupra poluării apelor oceanelor.

Prin conceptul ECO al colecției, autorul și-a dorit să exprime cât este de vital ecosistemul oceanelor pentru populația globului pământesc.

„Atunci când societatea instigă la soluționarea unor probleme precum poluarea apelor oceanelor, industria ușoară nu poate rămâne distantă față de această problemă. Colecția este despre criza ecologică declanșată la nivel global, care ne privește pe toți. Am decis să utilizez mijloacele existente în designul vestimentar ca să transpun această tragedie a umanității. Am folosit forme voluminoase și croieli complicate ale vestimentelor, ele fiind urmate de o cromatică inspirată din habitatul oceanelor. Pentru a reda diversitatea ecosistemului oceanelor am folosit materiale precum inul, mătasea, pelicula, acestea fiind de o plasticitate și dinamică deosebită. Toate componentele colecției au fost integrate în stilistica avangard pentru un efect puternic vizual”, mărturisește tânărul.

Prin colecția sa, Mihai JANU cheamă la o atitudine civică, la o educație elementară ce ține de natură și legile acesteia: „Moda întotdeauna a luat atitudine la schimbările sociale, ecologice, economice, astfel consider că domeniul artei vizuale este un instrument prin care putem educa, mobiliza și sensibiliza umanitatea cu privirea la soluționarea problemelor ce țin de ecosistemele acvatice. Nu a fost ușor să creez această colecție în condițiile actuale de pandemie, însă această provocare m-a învățat cât de important este să lucrezi asupra problemelor care reprezintă un pericol pentru umanitate”.

Totodată, Mihai a ținut să le mulțumească persoanelor care i-au fost alături și au contribuit la realizarea acestei colecții – Fotograf: Victoria ViPrada , Designer artbook: Maria Crigan, Curator: Alina Tocarciuc, Evghenii Hudorojcov, administrația UTM și CEADT ZIPHouse.

 

(Visited 170 times, 1 visits today)