Dimensiunea internațională – o prioritate strategică pentru UTM

Intensificarea procesului de internaționalizare s-a făcut resimțită la UTM și pe parcursul a.u. 2019-2020 – în special, prin promovarea în continuare a imaginii UTM şi participarea în proiecte educaționale şi de cercetare, susținute financiar de Erasmus+, AUF, CEEPUS, NATO etc.

Sumarul realizărilor de internaționalizare include:

 • Încheierea a 35 Acorduri de cooperare bilaterală cu instituții de învățământ superior de peste hotare și 26 Acorduri inter-instituționale Erasmus+ cu universități din Germania, Franța, Italia, Polonia, Slovacia, Bulgaria, Turcia, România, în baza cărora au fost realizate proiecte de mobilitate finanțate de Comisia Europeană.
 • 36 de studenţi au beneficiat de mobilități internaţionale:
  • 26 de studenţi au mers în mobilităţi semestriale în universităţile din Uniunea Europeană, în cadrul proiectelor Erasmus+, iar alții 10 – în baza programelor de schimb academic AUF, CEEPUS.
  • 63 de masteranzi de la FCIM, FIEB, FEIE, FTA au fost selectati pentru realizarea prevederilor acordului de dublă diplomă cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava și Universitatea Politehnica București, România. Alți 26 de studenţi masteranzi de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, România, au fost selectați pentru a urma studii de diplomă dublă la UTM.
 • Cadrele didactice au beneficiat de 32 de mobilităţi „outgoing”, finanțate prin programul Erasmus+ și AUF.
 • UTM a găzduit 11 mobilități „incoming”, finanțate prin programul Erasmus+.
 • Prin intermediul altor programe, au fost oferite 16 burse de mobilitate „outcoming”, de care au beneficiat 11 cadre didactice și 5 studenți.
 • În cadrul programului CEEPUS III, prin cele 12 rețele CEEPUS, în care UTM este partener, au fost realizate:
  • 14 mobilități „outgoing” – cu implicarea a 9 cadre didactice și a 5 studenți;
  • 8 mobilități „incoming” – 6 cadre didactice și 2 studenți din țările europene.
 • A continuat implementarea a 5 proiecte finanțate prin programul Erasmus+: „Introducerea învățării bazate pe probleme în Moldova: Pentru sporirea competitivității studenților și a posibilităților de angajare a lor – PBLMD”, „Licență și master profesional pentru dezvoltarea, administrarea, gestiunea, protecția sistemelor și rețelelor informatice în întreprinderile din Moldova, Kazakhstan, Vietnam – LMPI”, „Elevarea internaționalizării învățământului superior din Republica Moldova – ELEVATE”, „Consolidarea capacităților de management al cercetării și a capacităților Open Science ale instituțiilor de învățământ superior din Moldova și Armenia – MINERVA”, eTWinning.
 • UTM a inițiat 4 proiecte finanțate prin programul Erasmus+: MHELM, GeoBIZ și Spring (acțiunea cheie 2) si EU4SID (acțiunea Jean Monnet).
 • Filiera anglofonă (FCIM) și filierele francofone „Informatică” (FCIM) şi „Tehnologii Alimentare” (FTA) s-au implicat activ în diverse programe internaționale, inclusiv de mobilitate.
 • Dimensiunea internațională a luat avânt şi prin atragerea studenţilor străini, al căror număr, la data de 1 iulie 2020, era de 98.
 • Pe parcursul anului la UTM au efectuat vizitate reprezentanți ai universităților din străinătate cu scopul de a iniția relații de colaborare şi a elabora propuneri de proiecte educaționale şi de cercetare în diverse domenii0.

Realizările din a.u. 2019-2020 indică un spor important în activităţile internaționale. Mediul universitar internațional, Acordurile de colaborare semnate deschid multiple oportunităţi pentru valorificarea potenţialului deja existent, dar şi atragerea unor noi participanţi în realizarea obiectivelor de internaționalizare ale UTM.

[av_gallery ids=’76984,76985,76986,76987,76988,76989,76990,76991,76992,76993,76994′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’11’ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ alb_description=” id=” custom_class=” av_uid=’av-pv9qom’ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU