Anastasia FUȘTEI este studentă în anul III la Facultatea Inginerie Economică și Business, programul de studii „Business și administrare”. Făcând parte din diverse ONG-uri, a reușit să interacționeze cu mai mulți voluntari internaționali și să se convingă că visul ei de a învăța în străinătate este cât se poate de real. Iar aceasta a motivat-o să aplice pentru ERASMUS.

– ERASMUS mi-a deschis noi orizonturi, mi-a oferit sentimentul de maturitate de care aveam nevoie, independență, o nouă experiență, prieteni internaționali, călătorii, aventuri, dar și posibilitatea de a-mi dezvolta abilitățile practice și intelectuale care să mă ajute să fac față unor noi provocări. Am trăit aceste sentimente la ISAG – European Business School din Porto, Portugalia, unde am ajuns să studiez Business Management.

Odată ce pășești aici, ai impresia că ești într-o altă lume, echipat în totalitate și ai parte de cele mai bune condiții de studii. Spre regret, nu am reușit să beneficiez prea mult de această oportunitate din cauza pandemiei declanșate la nivel mondial, cursurile trecând ulterior pe online…

La început, îmi era frică de cursurile ce urmează, de examenele pe care trebuia să le susțin într-o altă limbă. Dar m-am acomodat foarte repede, grație susținerii din partea studenților și profesorilor de acolo, care sunt foarte primitori. Au fost deschiși față de fiecare student, fără să facă diferențe între cei locali și cei internaționali.

Abordările gen că în străinătate este cu mult mai greu sau că „nu se prea face carte” sunt greșite în totalitate. De altfel, nu contează atât de mult țara în care îți faci studiile – contează străduința și perseverența ta ca student. Chiar dacă programul de studii este foarte încărcat, acesta te obligă să devii mai organizat, mai disciplinat. Pe lângă aprofundarea în limba engleză, ai o mulțime de lucrări săptămânale, lunare, examene cu format diferit. Deși  cea mai mare parte a cursurilor a fost online, calitatea studiilor nu a avut de suferit – profesorii nu ezitau să ne dea un feedback după fiecare prezentare, răspundeau la toate întrebările, ceea ce este foarte important pentru un student. Fiecare profesor a fost ca un mentor, mereu gata să ne vină în ajutor, să ne ofere tot suportul necesar.

Studiile în străinătate îți aduc o mulțime de avantaje: cunoașterea și asimilarea unei limbi noi, participarea la proiecte și activități destinate studenților internaționali – un punct în plus pentru obținerea jobului dorit. De asemenea, pot spune că am devenit mult mai responsabilă, mai deschisă față de lucrurile noi, mai tolerantă față de cultura și religia altora.

Mă bucur că am avut parte de această experiență. Cu toate că Porto este un oraș frumos, sunt fericită să revin în Moldova! Pentru că eu îmi doresc un viitor la noi acasă! Iar cunoștințele și experiența dobândită în străinătate mă vor ajuta în crearea unei cariere de succes.

(Visited 284 times, 1 visits today)