Dialogul internațional și schimbul de bune practici în vederea consolidării rezilienței cibernetice drept componentă intrinsecă a securității naționale dar și importanța organizării unor astfel de evenimente și pe viitor au fost evocate de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu CIOCOI, în discursul său la deschiderea Forumului Regional de Securitate Cibernetică, în cadrul celei de-a VII-a ediții a evenimentului „Moldova Cyber Week 2019”.

„Securitatea cibernetică ține și de diplomație, atunci când vine vorba să răspunzi amenințărilor digitale. Moldova, fiind unul dintre semnatarii Acordului de Asociere cu UE, urmărește cu atenție acțiunile partenerilor europeni în acest sens și încearcă să implementeze bunele practici. Trendul la nivel regional în acest domeniu este consolidarea legislației și a normelor legale, a capacităților, a parteneriatelor, iar noi ne dorim ca Moldova să fie parte a acestui proces”, a declarat ministrul de Externe Aureliu CIOCOI.

Ministrul CIOCOI a remarcat emergența conceptului de diplomație cibernetică, în special rolul acesteia în contracararea amenințărilor și asigurarea unui spațiu cibernetic sigur. Totodată, a fost exprimat interesul alinierii Republicii Moldova la eforturile regionale și internaționale de consolidare a cadrului normativ și capacităților instituționale.

Șeful diplomației moldovenești a subliniat eforturile întreprinse de instituțiile guvernamentale din Republica Moldova în vederea îmbunătățirii schimbului de informații între entități și consolidarea cadrului legal.

„Moldova Cyber Week 2019” este un eveniment organizat de către Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, sub patronajul Guvernului, în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul căruia se întrunesc experți din Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic în materie de securitate cibernetică.

(Visited 17 times, 1 visits today)