FCIM: ateliere practice la ENDAVA

Pe 9 și 16 noiembrie 2019, studenții anului IV de la specialitățile „Securitate informațională” și „Tehnologii informaționale”, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM, alături de lectorul universitar Svetlana GHETMANCENCO și asistentul universitar Cristina BODOGA, au participat la două ateliere practice organizate de compania ENDAVA.

Primul atelier s-a axat pe metodologia Agile Scrum. Potrivit acestei metodologii, fiecare iterație implică echipele de lucru în cicluri complete de dezvoltare software. Astfel, mentorii ENDAVA au repartizat  studenții pe echipe, implicându-i în diverse activități practice. În ședința de planificare, de exemplu, au identificat sarcinile pentru sprint, asumându-și angajamente estimate pentru obiectivul sprintului. Fiecare Sprint a finalizat cu o reuniune de revizuire a progresului, fiind identificați pașii (lecțiile) pentru următorul Sprint. În cadrul fiecărui Sprint, echipele au creat porțiuni finite ale Produsului.

În cadrul celui de-al doilea atelier practic pe tema „Testarea Software” studenții au avut sarcina de a efectua testarea unei aplicații conform standardelor utilizate de compania ENDAVA. Ei au fost implicați în toate procesele de testare a unui produs IT: identificarea scenariilor de testare pentru un anumit număr de funcționalități ale aplicației, proiectarea cazurilor de testare, verificarea corespunderii produsului software cerințelor identificate de utilizator, identificarea erorilor software și a cauzelor acestora, izolarea și fixarea/corectarea defectelor etc.

La finele celor două ateliere studenții și-au împărtășit impresiile:

– Noul sediu în care am fost primiți cu căldură la ENDAVA reprezintă o clădire nouă, modernă, spațioasă, accesibilă, plăcută și călduroasă, unde studenții s-au simțit bineveniți și confortabil. Specialiștii companiei au fost foarte binevoitori, atenți, responsabili, împărtășindu-le studenților din propria experiență la ENDAVA. Exercițiile practice au fost similare activităților pe care le execută zi de zi colaboratorii companiei, astfel că am putea spune că în cadrul acestora ne-am simțit și noi, atât studenții, cât și profesorii, parte a acestei companii cu renume. Mersi, ENDAVA, pentru această experiență practică frumoasă, pe care ne-am dori să o mai repetăm!

(Visited 56 times, 1 visits today)