Licența 2019, FCIM: soluții pentru monitorizarea calității drumurilor

V-ați gândit vreodată că problema controlului calității drumurilor poate avea o soluție simplă și eficientă, iar aceasta se regăsește în domeniul tehnologiei informației?

Starea drumurilor joacă un rol important în dezvoltarea unei țări, iar controlul calității drumurilor necesită, de regulă, un consum considerabil de resurse și timp. În teza sa de licență „Sistem de control al calității drumurilor”, absolventul Valentin Belîi, programul de studii „Calculatoare”, sub egida conducătorului său Lilia Rotaru, lector superior în cadrul Departamentului Informatică și Ingineria Sistemelor (șef Departament: conf. univ., dr. Viorica Sudacevschi ), a găsit o soluție ingenioasă pentru această problemă.

Valentin a propus următoarea soluție: pe suspensia mai multor mijloace de transport se instalează câte un modul MPU-9250 format dintr-un accelerometru, un magnetometru și un giroscop. Cu ajutorul acestui produs se poate detecta accelerația, înclinația modulului, dar și orientarea acestuia în spațiu. Astfel, se înregistrează informația despre vibrații, cotiri, frânări și accelerări pe traseu. Aceste date sunt colectate și prelucrate de un dispozitiv Rasberry PI. Toată informația se salvează într-o bază de date MySQL, de unde este preluată și prelucrată în baza algoritmilor propuși de Valentin.

Pe lângă colectarea și prelucrarea datelor, sistemul elaborat oferă posibilitatea de monitorizare în timp real a datelor privind calitatea rutieră pe o pagină Web, care utilizează serviciul de hărți Google. Pe această hartă, drumurile de calitate diferită sunt marcate cu diferite culori. Spre exemplu, un drum de calitate bună va apărea pe hartă în culoarea verde, iar cel de o calitate inferioară va fi colorat în galben, oranj sau roșu. Accesul la hartă este posibil atât de la un calculator, cât și de pe un telefon mobil. Astfel, utilizatorii au posibilitatea să participe la procesul de colectare a datelor și să vizualizeze rezultatele lucrărilor efectuate.

Se presupune că fiecare utilizator al sistemului va monitoriza calitatea drumului de-a lungul căruia se mișcă și în baza tuturor datelor colectate va putea decide care secțiune a drumului este calitativă și care necesită a fi reparată, respectiv, ar fi indicat să o ocolească.

Valentin a participat cu acest proiect și la Concursul internaţional studenţesc „Ingineria sistemelor SERGIU RADAUŢAN – 2019”, ediţia a IX-a, și a obținut medalia de bronz și premiul special acordat de compania Arobs Software SRL.

(Visited 38 times, 1 visits today)