Pe 9 mai, celebrăm Ziua Europei, unul dintre simbolurile menite să promoveze pacea și unitatea în rândul europenilor. Cu acest prilej, în ajun, la Facultatea Inginerie Economică și Business  a fost organizată lecția publică „Acordul de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană – cinci ani de la ratificare”.

În fața studenților și profesorilor a evoluat conf. univ., dr. Veaceslav Bârdan, șef Departament Teorie Economică și Marketing, care a menționat că Acordul de Asociere UE – Republica Moldova a creat un cadru propice de cooperare în domenii precum comerțul, politica de securitate și cultură. Acordul presupune însă mai mult decât o simplă cooperare – permite de a construi o integrare profundă atât din punct de vedere politic, cât și economic dintre țara noastră și UE.

Ce înseamnă acest lucru în practică? Acordul de Asociere permite racordarea sistemelor politic și economic al Republicii Moldova la valorile, standardele și reglementările Uniunii Europene.

Ce presupune acesta din punct de vedere economic (dacă e să ne referim, concret, la profilul de specialitate al FIEB)? Documentul include și un Acord de liber schimb, menit să reducă barierele în calea comerțului dintre RM și UE și să contribuie, astfel, la creșterea economiei noastre, care, în context, beneficiază de accederea pe cea mai mare piaţă de desfacere, precum cea a UE.

În abordarea subiectului, Veaceslav Bârdan a readus în actualitate și istoricul relațiilor de cooperare dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat multiplele beneficii ale Acordului de Asociere dintre UE și RM. A menționat și principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova în 2018 (compartimentul exporturi) – România, Italia, Germania, Federația Rusă, Turcia, Polonia, precum și cifra totală la care s-au estimat exporturile pe parcursul anului trecut – 2706901,81 mii dolari SUA.

O modalitate didactică prin definiție de a celebra un mare eveniment printr-o prelegere dedicată acestuia.

Sincere felicitări tuturor cu prilejul Zilei Europei!

 

(Visited 1 times, 1 visits today)