Premieră la UTM – crearea a trei săli PBL

logo PBLMD

Universitatea Tehnică a Moldovei a creat, în premieră, trei săli PBL (Problem Based Learning) cu un design dedicat acestui mediu de învățare – o infrastructură atrăgătoare, acces la surse moderne de învățare, Internet, care se încadrează perfect în atmosfera noii metodologii de predare-învățare implementate inclusiv la Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică (FCIM).

Aceste săli vor fi utilizate pentru realizarea noului program de studii „Ingineria Software”, care a debutat în acest an la FCIM – un program structurat în baza abordării PBL, după modelul de predare-învățare al Universităţii Aalborg din Danemarca, scopul urmărit fiind de a atinge un nivel cât mai înalt de angajare a studenților în câmpul muncii. Sălile au fost echipate cu suportul Uniunii Europene, în cadrul proiectului ERASMUS+ „Introducerea învățării bazate pe probleme în Moldova: pentru sporirea competitivității și sporirea șanselor de angajare a acestora” (PBLMD).

Implementarea Proiectului presupune reproiectarea a 6 programe de studii, bazate pe conceptul PBL sau alte metode noi de predare-învățare încadrate parțial sau integral în programul de studii. Filosofia PBL presupune schimbarea culturii pedagogice, un raport mai avansat spre partea practică de învățare, lucrul în echipă, transmiterea cunoștințelor de la profesor către studenți, încurajându-i să lucreze în mod independent și constructiv, să se implice activ la identificarea problemelor, găsirea răspunsurilor, folosind personalul academic pe post de mentori și supervizori. Lucrul în echipe bine proiectate ajută tinerii să devină buni colaboratori, lideri, dezvoltându-le abilități de a asculta și a pune întrebări, de a ajunge la un compromis în vederea atingerii obiectivului. Învățarea bazată pe probleme nu este cum să memorezi, ci cum să aplici, să explorezi din diverse perspective, să colectezi date și să sintetizezi soluția, care nu întotdeauna este unica corectă, dezvoltându-le gândirea critică și creativitatea.

Proiectul are scopul de a îmbunătăți calitatea metodologiei de predare-învățare, calitatea programelor de învățământ superior din Republica Moldova prin creșterea relevanței acestora pentru piața forței de muncă și a grupurilor dezavantajate. Proiectul presupune și o componentă de mobilitate, prin care studenții și cadrele didactice din RM pot efectua deplasări în scop de studii și formare continuă.

Proiectul PBLMD este implementat cu sprijinul programului Erasmus+ al Uniunii Europene.
Mai multe informații despre PBLMD pot fi găsite pe www.pblmd.aau.dk și https://www.facebook.com/pblmd.erasmusplus/
și pagina PBLMD UTM https://proiecte.utm.md/pblmd/

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU