În contextul programului Zilelor Francofoniei la UTM, marcate în perioada 7 martie – 7 aprilie, Facultatea Tehnologia Alimentelor (FTA), Departamentul Alimentaţie și Nutriţie (DAN) şi Filiera Francofonă „Technologies Alimentaires” (FFTA), cu suportul Agenţiei Universitare Francofone (AUF) şi în parteneriat cu restaurantul „Amaris Garden”, au organizat în incinta Centrului de Instruire Practică şi Formare Continuă în domeniul Alimentaţiei Publice,  un seminar știinţifico-practic pentru studenţi cu genericul „Mon laboratoir de cuisine innovante”.

Marea familie a universităţilor francofone oferă oportunităţi deosebite de pregătire a inginerilor atât în ţară, cât şi peste hotare, a menţionat în debutul evenimentului conf. univ., dr. Vladislav REŞITCA, decan FTA. Exemplul studentului Rodion VIERU este concludent în acest sens: dânsul a acumulat cunoştinţe şi deprinderi practice în ingineria culinară, depăşindu-şi colegii şi profesorii de la FTA, care l-au instruit.

Graţie programelor de mobilitate, cofinanţate de AUF, cei mai buni studenţi au posibilitatea să urmeze stagii de practică în universităţile şi întreprinderile de profil afiliate AUF, a specificat conf. univ., dr. Aurelia CHIRSANOVA, şef DAN. Sub îndrumarea conferenţiarilor universitari dr. Tatiana CAPCANARI, dr. Rodica SIMINIUC şi dr. Natalia SUHODOL, în premieră pentru FTA, pe post de formator a evoluat un student – Rodion VIERU, anul IV, specialitatea „Tehnologia şi managementul alimentaţiei publice”, care și-a împărtăşit experiența şi secretele profesionale în gastronomia moleculară, acumulate în cadrul stagiilor de practică în restaurantul „Maze de Gordon RAMSAY” din Londra, Marea Britanie, pe parcursul a doi ani – 2016 și 2017, perioadele iunie-septembrie.

„În Londra am învăţat să fac geluri fluide, spume, emulsii. Practic, mai mult de jumătate din tehnicile pe care le cunosc, le-am învăţat acolo”, a spus studentul Rodion VIERU. El le-a împărtășit studenților că bucătăria moleculară schimbă structura alimentelor, având ca ingredient principal azotul lichid.Folosim ingrediente obişnuite, în afară poate de câteva reactive care de obicei sunt extracte din plante, fructe sau din alge. De exemplu, agar-agar, este un extract din alge, care este un agent gelifiant, mult mai neutru decât aceeaşi gelatină”, a subliniat Rodion.

Preţ de patru ore academice, cei 40 de studenţi prezenți la master-class au urmărit cu interes și au încercat să memoreze consecutivitatea şi modul de executare a operaţiilor tehnologice de preparare inovaţională a bucatelor. Sub „bagheta” lui Rodion, ei au învăţat să gătească o zeama moleculară, tăieței din pătrunjel, șold de pui cu emulsie din vin alb-unt şi spumă de ciuperci și un desert neobișnuit, de asemenea „molecular”.

Seminarul a finalizat cu prezentarea, degustarea şi discutarea bucatelor, obţinute prin tehnologii inovative ale ingineriei culinare.

(Visited 25 times, 1 visits today)