Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a celebrat, pe 27 septembrie, „Noaptea Cercetătorilor Europeni” într-un cadru de excepție – Parcul-muzeu al tehnicii în aer liber din campusul Râșcani. Acest eveniment dedicat științei și cercetării, organizat simultan în peste 400 de orașe europene, a atras un public numeros, dornic să exploreze universul fascinant al inovației, pus în valoare de cele 11 facultăți ale UTM.
Invitând publicul numeros prezent cu această ocazie în Parcul-muzeu al tehnicii în aer liber din campusul Râșcani al UTM să participe la activitățile organizate de cele 11 facultăți, Colegiul UTM, Centrele „FabLab”, „Maker Faire”, „MicroLab” și institutele de cercetare ale Universității, domnul rector al UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a evidențiat în mesajul său inaugural importanța și semnificația tradiției UTM de a organiza, deja de 14 ani la rând, Expoziția „Creația deschide Universul” în cadrul „Nopții Cercetătorilor Europeni”. Aceasta le oferă studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cadrelor științifico-didactice ocazia de a-și prezenta realizările științifice publicului larg, demonstrând că știința, tehnologia și inovația au fost și sunt Vârful de Lance al civilizației.
Prezent la eveniment, președintele Academiei de Științe a Moldovei, acad. Ion TIGHINEANU, a menționat că în anul curent a demarat deceniul științelor pentru dezvoltare durabilă, astfel că în perioada 2024-2033 în fața tinerilor interesați de cercetare se deschid mari perspective. D-sa a adus în prim-plan realizările notabile ale unor savanți notorii, precum Laureatul Premiului Nobel Konstantin Novosiolov, care a descoperit Grafenul la doar 36 de ani, un material revoluționar cu proprietăți excepționale – conductivitate electrică ridicată, rezistență mecanică mare și conductivitate termică superioară. De asemenea, a amintit contribuțiile Laureatului Premiului Nobel Hiroshi Amano din Japonia, care a demonstrat importanța nitrurii de galiu în tehnologiile optice și electrice. Prin exemplul acestor cercetători de renume, președintele AȘM i-a încurajat pe tineri să intre cu încredere în laboratoarele de cercetare, asigurându-i că orice vis poate deveni realitate prin dedicație și perseverență.
Radu MELNIC, șeful Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul UTM și principalul organizator al evenimentului, a menționat că fiecare subdiviziune universitară a contribuit la organizarea și desfășurarea evenimentului cu un amplu program de activități, care a inclus standuri cu proiecte inovatoare, ateliere interactive, concursuri și quiz-uri, toate acestea oferindu-le învingătorilor premii atractive – de la vizite la Planetariul UTM la cadouri marca UTM și delicioase pahare cu suc de cătină.
Programul serii a inclus de asemenea diverse activități creative și educative, precum masterclass-uri de „Face Painting”, personalizarea torbițelor ecologice, proiectarea Orașului Viitorului prin forme și culori, modelarea volumetrică a unor personaje din argilă polimerică, tehnici de „Batic” și vitralii decorative și multe altele. Designul vestimentar a fost reprezentat de un defileu spectaculos, organizat de studenții Facultății de Design, modelele strălucind pe scenă, asemenea aparițiilor lor de pe marile podiumuri internaționale.
Pentru participanții care au venit cu animale de companie, viitorii medici veterinari ai Facultății de Medicină Veterinară au oferit consultații gratuite, subliniind astfel diversitatea domeniilor promovate de UTM, care combină arta, tehnologiile și ingineria.
Seara s-a încheiat cu o explozie de energie adusă de un DJ, care a transformat parcul într-un spațiu vibrant de sărbătoare, unde muzica și știința s-au împletit armonios, creând o atmosferă memorabilă pentru toți participanții.