Consorțiul proiectului ERASMUS+ „Integrarea Învățământului Superior Dual în Moldova și Ucraina – COOPERA”, Nr. ref. 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, s-a reunit pentru întrunirea finală a proiectului, organizată de Academia de Studii Economice din Moldova – coordonatorul grantului de proiect, în perioada 2-5 iulie 2024. Au participat partenerii proiectului de la Universitatea Lleida, Catalonia, Spania, Akademia WSB, Dąbrowie Górniczej, Polonia, Universitatea de management din Varna, Bulgaria, echipe de lucru din diverse instituții din Ucraina (Universitatea Națională din Uzhhorod, Universitatea KROK, Universitatea Națională Karazin V.N. din Kharkiv, Universitatea Națională de Economie din Odessa) și Republica Moldova (Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Liberă Internațională din Moldova).
Universitatea Tehnică a Moldovei a fost reprezentată de o echipă formată din prof. univ., dr. hab. Larisa BUGAIAN – coordonator instituțional al proiectului COOPERA, conf. univ., dr. Viorica SUDACEVSCHI – manager de proiect, șefa Departamentului Informatică și Ingineria Sistemelor, Silvia MUNTEANU – șefă-adjunctă a Departamentului Informatică și Ingineria Sistemelor, și Irina COJUHARI – responsabilă de programul „Automatică și Informatică”.
În ședințele din 2-3 iulie 2024, coordonatorul de proiect, dna Olesea SÂRBU, a prezentat și analizat rezultatele realizării planului operațional al proiectului COOPERA. Discuțiile s-au axat pe rezultatele obținute de partenerii din Moldova și Ucraina, cu un accent deosebit pe pilotarea programelor de studii duale. Olesea SÂRBU a prezentat Raportul de activitate și livrabilele de bază ale proiectului, generalizând rezultatele obținute. Consorțiul a formulat concluziile finale ale proiectului, iar managerul de proiect, dna Lilia COVAS, a prezentat un amplu raport privind maximizarea sustenabilității și impactului proiectului pe baza feedback-ului părților interesate.
Pe 4-5 iulie 2024 a avut loc Conferința de încheiere a proiectului, la care a participat dna Nadejda VELIȘCO, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării. D-sa a subliniat impactul implementării studiilor duale în instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Reprezentanți ai instituțiilor europene, precum Wendy FEHLNER de la Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Wuerttemberg, Germania, Christina ARMUTLIEVA de la Universitatea de Management din Varna, Bulgaria, Ferran BADIA de la Universitatea din Lleida, Spania, au vorbit despre tendințele de dezvoltare a învățământului superior dual din perspectiva europeană.
Lilia PARHOMENCO și Oleksandra LAKTIONOVA, reprezentând Ministerele Educației din Moldova și Ucraina, au elucidat analiza dezvoltării cadrului juridic național pentru Învățământul Superior Dual.
O analiză a dezvoltării cadrului juridic național pentru Învățământul Superior Dual din Republica Moldova și Ucraina a fost prezentată de către Lilia PARHOMENCO, Șefă direcție Coordonarea Politici Publice și Integrare Europeană, Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova și Oleksandra LAKTIONOVA, expert de stat în învățământul superior, Ministerul Educației și Științei al Ucrainei.
Participanții la eveniment au discutat despre principalele rezultate ale implementării învățământului superior dual la cele trei universități din Republica Moldova și patru universități din Ucraina. O atenție deosebită a fost acordată feedback-ului părților interesate – companiilor, studenților și profesorilor implicați în pilotarea programelor duale.
Conf. univ., dr. Viorica SUDACEVCHI a prezentat o analiză a sondajelor realizate la UTM pentru programele de studii superioare de licență în Robotică și Mecatronică, și Automatică și Informatică, evidențiind atât rezultatele, cât și provocările întâmpinate în implementarea acestor programe.
Proiectul COOPERA, implementat cu sprijinul programului Erasmus+ al Uniunii Europene, a demonstrat importanța și impactul studiilor duale în pregătirea specialiștilor, oferind un model sustenabil și eficient pentru integrarea învățământului teoretic cu experiența practică. Finalizarea cu succes a acestui proiect marchează un pas important în evoluția educației superioare în Moldova și Ucraina.
Mai multe informații despre COOPERA pot fi găsite pe http://coopera-project.ase.md/ și https://www.facebook.com/coopera.project.Moldova și pe pagina COOPERA a UTM https://proiecte.utm.md/coopera/