Facultatea Tehnologia Alimentelor (FTA) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM) a găzduit un eveniment de amploare dedicat Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare. Au participat reprezentanți ai companiilor din industria alimentară, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), reprezentanții ai laboratoarelor de încercări în domeniul testării produselor alimentare, cadre didactice, studenți, masteranzi, doctoranzi.
Dl Andrei CUMPANICI, conf. univ., dr. în cadrul Departamentului Tehnologia Produselor Alimentare, FTA-UTM, a deschis evenimentul cu o prezentare despre cerințele legislație siguranței alimentare, subliniind că aceste prevederi se aplică la toate etapele lanțului de producție, procesare, distribuție și comercializare a alimentelor până la consumator. D-sa a evidențiat importanța alinierii operatorilor din industria alimentară la legislaţia în vigoare, atât la nivel național, cât și european, menționând standardele ISO 22000:2018, GLOBALG.A.P. ca referințe esențiale pentru implementarea sistemelor de management al siguranţei alimentare.
Dna Marina DINTIU, șefa direcției Siguranța produselor alimentare de origine nonanimală din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a prezentat domeniile principale de competență ale Agenției. ANSA, în calitate de autoritate publică centrală de supraveghere în domeniul alimentar, are ca obiectiv general aplicarea politicii privind siguranța alimentelor pe întregul lanț alimentar, de la producția primară, până la import și export. De asemenea, d-sa a subliniat rolul esențial al Universității Tehnice a Moldovei în pregătirea specialiștilor în domeniul calității și siguranței alimentelor.
Dna Tatiana ROTARU, directoarea I.P. Laboratorul Central Fitosanitar, a detaliat competențele instituției pe care o reprezintă, acestea referindu-se la verificarea și identificarea stării fitosanitare, protecția și nutriția plantelor, fertilitatea solului, precum și verificarea reziduurilor de pesticide în plante și produsele vegetale. D-sa a menționat că laboratorul pe care îl reprezintă respectă standardele SM EN ISO/IEC 17025:2018 și utilizează metode analitice recunoscute internațional. Laboratorul Central Fitosanitar efectuează încercări pe produse de origine non animalieră, recoltate de inspectorii ANSA sau la solicitarea beneficiarilor.
Reprezentanții industriei alimentare au subliniat importanța respectării legislației și implementării sistemelor de siguranță alimentară. Dna Dumitrița COJOCARU, director executiv al SRL Axedum, a elucidat beneficiile implementării sistemului de siguranță alimentară în cadrul companiei.
Dna Zinaida PLĂMĂDEALA, manager marketing și vânzări la SRL PDG Fruct, a prezentat modul în care compania a implementat și certificat Sistemul de management al siguranței alimentului conform standardelor ISO 22000 și GLOBALG.A.P., evidențiind importanța acestor certificate pentru exportul fructelor moldovenești pe piețele internaționale.
Masteranzii programului de studii „Calitatea și Siguranța Produselor Alimentare” au prezentat proiecte realizate în cadrul disciplinei „Managementul siguranței alimentare”, sub coordonarea profesorului lor, conf. univ., dr. Andrei CUMPANICI.
Sloganul Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare din acest an, „Siguranța alimentară este sarcina tuturor”, a inspirat studenții programului de studii „Tehnologia produselor alimentare” să organizeze o campanie de informare pentru consumatori în scuarul Catedralei din Chișinău, abordând teme legate de siguranța alimentelor.
Evenimentul a fost un prilej important de discuție și colaborare între diferiți actori din domeniul siguranței alimentare, evidențiind importanța implementării standardelor și legislației de siguranță alimentară pentru a asigura produse alimentare de calitate pentru consumatori. Universitatea Tehnică a Moldovei și-a reafirmat rolul crucial în formarea specialiștilor capabili să contribuie la siguranța alimentară pe toate palierele lanțului alimentar.