Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

A fost aprobată HG prin care UTM devine oficial Instituția cheie în asigurarea Securității Cibernetice la nivel național

Digitalizarea și utilizarea tot mai frecventă a tehnologiei informației în toate aspectele vieții noastre cotidiene deschid o nouă lume de oportunități. Pe de altă parte, cresc și riscurile ca persoanele, întreprinderile și autoritățile publice să devină victime ale atacurilor cibernetice, care se răsfrâng negativ asupra mediului social și economic. Astfel, securitatea cibernetică și autonomia digitală reprezintă un subiect de importanță strategică pe întreg mapamondul.

În acest sens, punând accent pe acțiuni proactive, în cadrul ședinței de ieri, cabinetul de miniștri a aprobat, la propunerea dlui Dumitru Alaiba, vicepremier, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Hotărârea de Guvern privind dezvoltarea profesională în domeniul securității cibernetice, prin care UTM a devenit oficial instituția cheie ce va asigura securitatea cibernetică la nivel național, prin implementarea programelor de instruire și de perfecționare, exercițiilor de antrenament în domeniul securității cibernetice, programelor de cercetare și inovare în domeniul securității cibernetice, ghidurilor de securitate și bunele practici, stabilirea parteneriatelor cu organizațiile de profil, etc.

Astfel, în cadrul Academiei de Securitate Cibernetică, al cărui coordonator strategic este prorectorul pentru digitalizare, dl Dinu ȚURCANU, va exista un laborator tematic cu cele mai noi tehnologii şi instrumente din domeniu, ale producătorilor globali de soluţii de securitate cibernetică, unde vor fi studiate diverse scenarii de caz, inclusiv pentru necesităţile instituţiilor statului. Totodată, noua entitate își propune un program de cursuri structurate pe nivele de dificultate, începând cu subiecte introductive, pană la cursuri avansate, în baza unor cooperări cu instituţii internaţionale din domeniu, dar şi cu producătorii de TOP ale soluţiilor de securitate cibernetică.

Intensificarea eforturilor de protejare a sistemelor informatice critice și a infrastructurilor digitale împotriva atacurilor cibernetice este o dovadă a responsabilizării și atitudinii proactive din partea Guvernului Republicii Moldova, dar și instituțiilor implicate în elaborarea acestei HG, care au recunoscut nevoia de a îmbunătăți Securitatea Cibernetică a Moldovei, asumându-și formarea profesională pe acest domeniu. De asemenea, un rol important le revine și partenerilor, datorită cărora a fost posibilă crearea noii entități, Academia de Securitate Cibernetică, înființată la UTM, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Guvernul Suediei.

Munca titanică depusă întru obținerea acestei realizări grandioase demonstrează profesionalismul echipelor ce și-au conjugat forțele întru obținerea acestei performanțe: Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, Cancelaria de Stat a Republicii Moldova, Consilierul Prim-ministrului în domeniul securității cibernetice, Anatolie Golovco.

Securitatea cibernetică vizează protejarea societăților noastre democratice, a independenței noastre în calitate de cetățeni europeni și a modului în care conviețuim. La nivel macro, amenințările la adresa securității cibernetice sunt foarte periculoase pentru securitatea țării. Cu spirit întreprinzător și vizionar, UTM va depune maxime eforturi pentru a ca în viitorul apropiat să exceleze în domeniul CyberSecurity, minimizând în acest sens riscurile atacurilor cibernetice, dar și sporind cultura cibernetică a populației pentru a face față amenințirlor din această categorie.

„Academia de Securitate Cibernetică” reprezintă Unicul Centru Național, înființat la UTM, cu suportul Proiectului Tehnologiile Viitorului (Innovate Moldova), finanţat de USAID (USAID Moldova) şi Guvernul Suediei (Embassy of Sweden in Chișinău).

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI