Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

În cadrul Proiectului MESA, USAID și Ambasada Marii Britanii în RM au oferit UTM o donație de echipamente în domeniul auditului energetic

Astăzi, în sala Expo a Facultății Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei,  a avut loc un moment deosebit – într-un cadru solemn a fost transmis un generos lot de echipamente ultramoderne menite să susțină componenta practică a instruirii în domeniul auditului energetic.

Donația, oferită de Misiunea USAID Moldova și Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, în cadrul Proiectului „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” – „Moldova Energy Security Activity” (MESA), a fost încredințată Centrului de Formare Continuă al UTM. Documentul oficial de transmitere a donației a fost semnat de către directorul MESA, Armen ARZUMANYAN, și rectorul UTM, Viorel BOSTAN.

Această donație include echipamente performante, precum dispozitive pentru scanarea suprafețelor cu infraroșu, sonometre pentru măsurarea nivelului de zgomot și temperaturii, testere pentru verificarea emisivității geamurilor, analizatoare de gaze, termoanimometre pentru sistemele de ventilare și sisteme de verificare a izolării în încăperi. Aceste instrumente sunt esențiale în procesul de audit energetic al clădirilor și vor aduce o contribuție semnificativă la pregătirea studenților și specialiștilor în domeniu.

În cadrul acestui eveniment deosebit, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, și-a exprimat recunoștința pentru susținerea generoasă a donatorilor și a subliniat că această inițiativă marchează o nouă etapă în colaborarea fructuoasă dintre UTM și USAID pe multiple dimensiuni. Proiectele anterioare, cum ar fi centrele Tekwill, ZIPhouse, Circle, FabLab, au avut un impact extraordinar în mai multe industrii din Republica Moldova și au consolidat parteneriatul între cele două entități.

De asemenea, rectorul a evidențiat că această donație de echipamente ultramoderne va permite Universității Tehnice a Moldovei să ofere studenților acces la tehnologii de ultimă generație, asigurând astfel că studiile lor rămân relevante în contextul actual. Această inițiativă va permite și instruirea specialiștilor care doresc să-și actualizeze cunoștințele în cadrul cursurilor de formare continuă pentru a obține calificarea de auditori energetici. Astfel, UTM va contribui la dezvoltarea sustenabilă a Republicii Moldova.

Aflându-se pentru prima dată la UTM, Jeff BRYAN, șeful Misiunii USAID Moldova, a evidențiat reputația Universității Tehnice a Moldovei ca promotor al inovației și excelenței academice, cunoscute și apreciate. El a subliniat angajamentul USAID de a sprijini eforturile Guvernului Republicii Moldova de consolidare și diversificare a sectorului energetic, iar inițiativele din cadrul proiectului MESA, inclusiv donația de astăzi, au scopul de a aduce tehnologii noi și de a promova cele mai bune practici pentru a susține inovația.

În încrederea că studenții și specialiștii pregătiți la UTM vor juca un rol crucial în procesul de atingere a independenței energetice a Republicii Moldova, Matthew JORDAN, manager de programe în cadrul Ambasadei Marii Britanii în Republica Moldova, le-a transmis urări de  succes în calea lor către un viitor mai curat și mai verde. El a subliniat sprijinul continuu al Ambasadei Marii Britanii în R. Moldova în colaborarea cu Misiunea USAID Moldova și proiectul MESA pentru promovarea eficienței energetice.

Rodion CIUPERCĂ, șeful Direcției Formare Continuă, UTM, a subliniat importanța acestei donații pentru lansarea cursului „Auditul energetic al clădirilor publice și sistemelor inginerești aferente acestora”. Respectiva inițiativă de instruire avea nevoie de echipamente moderne pentru a susține instruirea viitorilor auditori energetici, iar donația oferită cu generozitate de echipa Proiectului MESA reprezintă un sprijin inestimabil pentru această cauză.  

Grigore RETIȘ, expert în domeniul eficienței energetice și coordonator al Obiectivului 3 al Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), a subliniat că echipamentele donate vor fi folosite nu doar pentru instruirea viitorilor auditori energetici, ci și pentru elaborarea auditului energetic în teren și în procesul de formare a studenților în cadrul disciplinelor de specialitate din domeniul ingineriei sistemelor termice, gaze și climatizare pentru clădiri. Această inițiativă este esențială, având în vedere că sectorul clădirilor consumă aproximativ 50% din energia primară introdusă în țară, și vizează reducerea consumului energetic prin pregătirea specialiștilor din domeniul energiei.

Echipamentele care fac obiectul prezentei donații (12 titluri reprezentând 22 de unități) vor putea fi folosite atât pentru efectuarea auditului în teren – pentru inginerii care urmează cursuri de perfecționare în auditul energetic, cât și în procesul de instruire a studenților la disciplinele  de specialitate din domeniul ingineriei sistemelor termice, gaze și climatizare pentru clădiri, precum și la executarea lucrărilor de laborator pentru disciplinele „Termodinamica”, „Instalații de ventilare și condiționare”, „Instalații de încălzire” – ciclul I – Licență, dar și la ciclul II – Masterat – „Tehnici și tehnologii moderne în gestionarea aerului ambiental” (Facultatea Urbanism și Arhitectură), dar și în cadrul disciplinelor aferente predate la Facultatea Energetică și Inginerie Electrică. 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI