„Măsura vieții omului nu este în funcție de timp, ci de buna ei folosire”, spunea Octavian Paler. O viață dedicată cunoașterii și cercetării în domeniul ingineriei mecanice – academician, savant ilustru, inginer, inventator, profesor universitar iscusit, doctor habilitat, rector al Universității Tehnice a Moldovei în perioada 1992-2015, actualmente – director al Centrului Național de Tehnologii Spațiale, Dl Ion BOSTAN este o personalitate notorie și marcantă a științei și tehnicii, cu renume în plan național și mondial. Un Om de mare forță și profunzime, cu înalte calități morale și intelectuale.
Numele Domniei Sale, construit pe temelia unei munci titanice, este indisolubil legat de domeniul ingineriei, căreia i-a dedicat întreaga viață. Fiind asociat cu performanță, competență, responsabilitate, obiectivitate, spirit de inițiativă, tenacitate, omenie, sagacitate, infinită inteligență și un simț al echilibrului rar întâlnit. Adept al lucrului bine făcut, cu disciplină și rigurozitate, Academicianul Ion Bostan a adus contribuții valoroase pentru întreaga comunitate academică și pentru generațiile viitoare. În calitate de profesor și cercetător de renume de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Dl Ion Bostan a influențat și inspirat mulți tineri să urmeze calea științei și tehnologiei, fiind un mentor devotat pentru studenți, ghidându-i pe drumul cunoașterii și încurajându-i să își urmeze vocația.
Născut în ziua de 31 iulie, anul 1949, satul Brânza, județul Cahul, Academicianul Ion Bostan și-a dedicat viața ingineriei. O dovadă în acest sens este continuitatea studiilor, care denotă fermitate, perseverență, inteligență. A absolvit Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Chişinău (actualmente UTM), specializarea TCM (1971). După un stagiu de trei ani în industrie (1971-1974) intră în învățământ, urcând cu perseverență treptele didactice. Astfel, în anul 1977 i se conferă titlul de doctor în științe tehnice, iar în 1989 titlul de habilitat în științe tehnice la Universitatea Tehnică de Stat „N. Bauman” a Federației Ruse. Setea de cunoaștere l-a determinat pe Dl Academician să efectueze studii de documentare și în afara țării: la Bratislava (Cehoslovacia 1983), în Marea Britanie (1995), în SUA (1996), Germania ( Konstanz 2003).
Rând pe rând, Dl Bostan ocupă mai multe funcții, grade și titluri științifico-didactice importante. Astfel, devine șeful Catedrei „Teoria Mecanismelor și Organe de Mașini” din cadrul Institutului Politehnic din Chişinău (actualmente UTM) (1990 – 1992); membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (1990 – 1992); academician al Academiei de Științe a Moldovei, specialitatea „Mașinologie și fiabilitatea mașinilor” (1994); președinte al Asociației Inginerilor din Republica Moldova (1994 – prezent); academician al Academiei Internaționale a Școlii Superioare (1998); academician de Onoare al Academiei Româno-Americane (1999); academician de Onoare al Academiei Tehnice din România (2000); președinte al Rețelei Universităților de la marea Neagră (2004 – 2006); președinte al Consiliului Rectorilor din Republica Moldova (2008 – 2014).
Pentru activitatea prodigioasă multiaspectuală, pentru cercetările sale profunde și de mare angajament, Academicianul Ion Bostan a obținut mai multe decorații. I se conferă titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Petrol – Gaze”, Ploiești (2000); profesor de Onoare a Universității „Dunărea de Jos”, Galați, România (2001); Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice „Gh. Asachi”, Iași (2001); Doctor Honoris Causa al Universității din Bacău (2003); Doctor Honoris Causa al Universității „Politehnica”, București (2004); Doctor Honoris Causa al Universității de Stat „B. P. Hasdeu” din Cahul (2009).
Ca urmare a bogatei sale activități în domeniul științific și cel social a primit numeroase distincții de stat și internaționale: Laureat al Premiului de Stat al RSSM în domeniul Științei și Tehnicii (1977); Titlul onorific de „Inventator Emerit al Republicii Moldova” (1989); Decorat cu „Ordinul Republicii” (1994); Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova în domeniul Științei și Tehnicii (1998); Laureat al Premiului Academiei de Științe a Moldovei „INOVATORUL anului 2005” (2005); Inventator de Elită al României (1994); Medalia de Aur HENRI COANDĂ pentru realizări în știință și tehnică (1994); Marele Premiu II al Salonului Mondial al Realizărilor Tehnico-Științifice INPEXXII, Pittsburgh, S.U.A. (1996); Ordinul „Merite de l’Invention” 6.11.1997 (gradul Chevalier), 6.11.1998 (gradul Officier), 14.11.1999 (gradul Comandor), Bruxelles, Belgia (1997, 1998, 1999); Medalia de Aur, Organizația Mondială de Proprietate Intelectuală (OMPI), Geneva (1998); Membru de Onoare al Societății „Ordinul Sf.Andrei”, Marea Britanie (1998); Medalia de Onoare pentru Știință și Artă a Societății „Albert Schweitzer” din Austria, Viena (1998); Ordinul pentru știință „Meritul European”, Bruxelles, Belgia (1999); Ordinul „Steaua României” (2000); Ordinul „Courtoisie Europeen”, Uniunea Europeană (2003); Medalia de Aur a Institutului Uniunii Europene pentru Promovarea Proprietății Intelectuale, Bruxelles, Belgia (2004); Ordinul „Leonardo da Vinci”, Forumul Inventatorilor Români, România (2010).
Faptele constituie măsura destinului unui om. Cu perseverență și pasiune pentru cunoaștere, a adus contribuții semnificative în domeniul ingineriei mecanice, Dl Ion Bostan deține un palmares impunător şi de mare valoare ştiinţifică. Rezultatele cercetărilor Academicianului Ion Bostan însumează 125 de brevete de invenții. Primul brevet de invenție, îl obține în anul 1983, cu prioritatea din 1981, intitulat „Transmisia precesională”, iar în 1989 susține în baza acestuia, la Universitatea Tehnică „N. Bauman” din Moscova, teza de doctor habilitat cu tema „Crearea transmisiilor precesionale” și un palmares de peste 80 de lucrări cu caracter științific. Pentru UTM și întreaga țară descoperirile și invențiile Domniei Academicianului Ion Bostan au fost și sunt o sursă de mândrie.
Domnul Ion Bostan, de-a lungul anilor a demonstrat că „vârsta nu e numai o chestiune de timp, ci și de evoluție a individului în timp. O chestiune a împlinirilor interioare și exterioare. O chestiune a poziției în societate”. Academicianul, doctorul habilitat, savantul, profesorul universitar, inginerul, Dl Ion Bostan, este o personalitate de talie mondială, un nume cât un Univers pentru care a muncit cu har, consecvență și simțul datoriei și împlinirii personale.
Să devii ceea ce ești, spunea Nietzsche, este de datoria omului. Altfel spus, să-și urmeze vocația, să își îndeplinească misiunea pentru care a fost menit pe acest pământ. Făcând din pasiunea sa pentru inginerie sensul vieții, Dl Academician trăiește zilnic sensul profund al acestui dicton.
Astăzi, cu ocazia zilei de naștere, ne exprimăm respectul şi înalta preţuire pentru prestația științifică de-a lungul anilor, capacitățile deosebite manageriale și de cercetare, inteligenţa, erudiţia, care L-au plasat binemeritat pe Dl Academician, Ion Bostan, în rândul personalităților notorii. Îi dorim ca flacăra demnității, probitatea morală, înțelepciunea, virilitatea și energia debordantă să Îl ghideze proteic spre noi performanțe și realizări măreţe. Fie ca memorabilul autograf profesional, construit pe temelia unei munci titanice, care Îl individualizează prin erudiție, competență, sagacitate, să-și sporească continuu prestigiul. Îi dorim sănătate, să păstreze acelaşi spirit tânăr, putere și vivacitate în timp. Să se bucure de preţuirea celor dragi şi să aibă recunoştinţa urmaşilor, discipolilor, colegilor și a întregii comunități științifice pentru realizările științifice, activitatea înalt profesională și plină de abnegație, generozitatea și bunătatea manifestate în raport cu oamenii care îl înconjoară. Fie ca cei din jurul Domniei Sale să aibă privilegiul încă mulți ani, de a se bucura de înțelepciunea Sa.
Vă mulţumim că sunteţi!
La mulți ani, Onorate Domnule Academician, Ion Bostan!