,

Premieră la UTM – studii duale inginerești la programele de licență AUTOMATICĂ ȘI INFORMATICĂ și ROBOTICĂ ŞI MECATRONICĂ

Logo coopera pt site ul utm

În premieră pentru Republica Moldova două programe inginerești de studii de licență AUTOMATICĂ ȘI INFORMATICĂ și ROBOTICĂ ŞI MECATRONICĂ de la Universitatea Tehnică a Moldovei, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, au trecut la forma duală de învățământ.

Acest lucru a fost posibil datorită proiectului ERASMUS + „Integrarea Învățământului Superior Dual în Moldova și Ucraina – COOPERA” (număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), finanțat de către Uniunea Europeană.

Învățământul dual în învățământul superioă reprezintă o formă alternativă de studii, care în cadrul pregătirii tinerilor specialiști pune un accent semnificativ pe formarea competențelor practice în mediul real de muncă, cu un grad înalt de implicare în acest proces al reprezentanților mediului de afaceri.

Sistemul de învățământ de formare duală se bazează pe principiul complementar al studiilor în mediul academic și al formării într-un mediu profesional într-o companie. Este o formă de studii care se desfășoară alternativ între universitate și companie:

  • Studentul îmbină activitățile de la universitate cu cele din companie;
  • Întreprinderea și universitatea sunt co-responsabile de instruire și evaluare;
  • Fiecare student are un plan de pregătire specific;
  • Studentul încheie un Contract de munca în timpul studiilor;
  • Universitatea recunoaște instruirea efectuată la întreprindere;

Studenții de la programele de licență AUTOMATICĂ ȘI INFORMATICĂ și ROBOTICĂ ŞI MECATRONICĂ care vor alege modelul dual vor petrece 120 ore pe parcursul anului 2 la companie, iar în anul 3 și 4 vor petrece 2 zile la universitate, studiind disciplinele din programul de învățământ, și 3 zile vor studia la companie, acumulând competențe și abilități practice.

Avantajele pentru studenți sunt evidente:

  • Practica la locul de muncă pe tot parcursul anului de învățământ;
  • Independența financiară (în timpul practicii studentul primește salariu);
  • Profesorii sunt atât de la universitate cât și de la companii.

Mai multe detalii despre programele de studii duale la UTM:

Programul AI
Programul RM

Mai multe informații despre proiectul COOPERA pot fi găsite pe http://coopera-project.ase.md/  și https://www.facebook.com/coopera.project.Moldova și pe pagina COOPERA a UTM  https://proiecte.utm.md/coopera/

 

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU