Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Vizita de studiu la LUT – proiectul ERASMUS+ CONNECT

 

Screenshot 2022 06 27 101835

În perioada 13 – 17 iunie 2022, a avut loc cea de-a treia vizită de studiu din cadrul proiectului CONNECT – ,,Connecting universities-industry through smart entrepreneurial cooperation and competitive intelligence of students in Moldova, Georgia and Armenia” („Conectarea dintre universități și industrie prin cooperare antreprenorială inteligentă și inteligența competitivă a studenților din Moldova, Georgia și Armenia”, codul proiectului: 617393-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-JP), din cadrul programului Erasmus+, în cadrul căruia UTM este partener.

În vederea realizării sarcinilor prevăzute în cadrul proiectului CONNECT (PL2, act. 2.1), membrii proiectului din partea UTM au participat, împreună cu partenerii din alte instituții, la mai multe Ateliere de lucru axate pe experiența Universității de Tehnologie din Lappeenranta:

– Atelier de lucru cu genericul „Ecosistemul antreprenorial în Lappeenranta”;

– Prezentarea ,,Business Mill” – o organizație care ajută și oferă mentorat și supervizare studenților (și tuturor doritorilor) pe parcursul ciclului de viață al afacerii lor. Angajații oferă consiliere, suport și ghidează gratuit oamenii și afacerea lor către evoluție;

– Prezentarea ,,Business Finland” – o organizație guvernamentală finlandeză pentru finanțarea inovației și promovarea comerțului, călătoriilor și investițiilor;

– Atelier de lucru cu genericul „Crearea unui site web și a unei campanii de corespondență prin platforma Mailchimp”;

– Prezentarea LUT Junior, care își propune să trezească interesul pentru știință, tehnologie, afaceri și studii universitare în mintea generației viitoare. Este subdiviziunea universitară, care inspiră generațiile viitoare pentru creație, cercetare, antreprenoriat și studii universitare;

– Atelier de lucru cu genericul „Rezolvarea creativă a problemelor”;

– Prezentarea Centrului Kieli – Centru de limba și cultura finlandeză, care oferă studenților săi cheile succesului pe piața multiculturală a muncii;

– Participare la Panelul de discuții cu studenții LUT- studenții de la programul de masterat „Global management of innovation and technology” au povestit despre experiențele internaționale de studii universitare în LUT, au expus opiniile despre sistemul de învățământ și serviciile suplimentare oferite de LUT;

– Participare la Panelul de discuții ,,Predare în parteneriat cu industria” – LUT are mulți profesori care se concentrează pe antreprenoriat și colaborarea dintre universitate și industrie;

– Participare la Panelul de discuții cu reprezentanții Start-up-urilor locale – în Lappeenranta sunt concentrate mai multe start-up-uri. Reprezentanții startup-urilor locale Henkaus, SpinDrive și Finndrive au vorbit despre traseul lor antreprenorial, provocările lor și cooperarea lor cu LUT;

– Prezentarea Mevea – un spin-off universitar fondat în 2005, de către 7 cercetători de la Universitatea de Tehnologie Lappeenranta. Se concentrează pe software-ul de simulare în timp real, iar Mevea ajută clienții din întreaga lume să inoveze cu Digital Twins pe parcursul ciclului de viață al produselor.

Totodată, au fost organizate o serie de vizite la:

– LUTES – o organizație condusă de studenți, care operează în campusul LUT. Scopul organizației este de a fortifica atitudinea și modul de gândire antreprenorială al studenților și, în același timp, de a dezvolta ecosistemul antreprenorial Lappeenranta și rețeaua finlandeză de companii și startup-uri.

– Municipalitatea Lappeenranta – Lappeenranta este un oraș din regiunea Karelia de Sud, la aproximativ 203 km de Helsinki. Este al 13-lea oraș ca mărime din Finlanda, cu aproximativ 73.000 de locuitori. Lappeenranta este un model pentru energiile regenerabile și un mediu de viață curat, fiind și cel mai verde oraș din Finlanda.

– Centrul Yrityskylä – un mediu de învățare inspirațional atât pentru școlari, cât și pentru adulți. Angajații Centrului Yrityskylä îi ajută pe copii și tineri să-și dezvolte abilitățile pentru viața cotidiană, dar și în economie și viața profesională, cultivând entuziasmul față de antreprenoriat.

– Centrul Jamie Hyneman – un laborator a carui scop este de a crea idei noi și de a oferi resurse atât pentru construirea, cât și pentru testarea prototipurilor. Laboratorul reunește studenți, cercetători ai LUT și companii cu un obiectiv comun: de a rezolva problemele axate pe creație. Centrul este echipat cu o mare varietate de instrumente care sunt gratuite pentru toți utilizatorii.

Vizita de studiu a fost organizată de reprezentanții Universității de Tehnologie Lappeenranta, Finlanda în colaborarea cu Elena SIMCIUC, dr., coordonator de proiect.

Programul vizitei de studiu a fost amplu și interesant, cu accent pe importanța educației antreprenoriale și digitale.

Schimbul de experiență, participarea la mese rotunde și masterclass-uri a permis preluarea bunelor practici ale partenerilor de proiect care vor asigura realizarea cu succes a obiectivelor stabilite.

Proiectul Connect vizează consolidarea relațiilor universitate-industrie bazată pe abordarea antreprenorială inteligentă (multidimensională) în instituțiile de învățământ superior din țările parteneriatului estic (EaPC) și consolidarea inteligenței competitive (comportamente, abilități, mentalități) a studenților și absolvenților și a capacității acestora de a crea locuri de muncă.

Proiectul Connect este implementat cu suportul UE prin intermediul programului Erasmus+.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe http://connecterasmus.com/https://proiecte.utm.md/connect/.

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI