VIZITA DE STUDIU ÎN BULGARIA ÎN CADRUL PROIECTULUI ERASMUS+ COOPERA

Logo coopera pt site ul utm

In perioada 29 mai – 02 iunie a fost efectuată o vizită de lucru la Universitatea de Management din Varna (VUM), Bulgaria, de către patru membri ai echipei UTM din cadrul proiectului ERASMUS + „Integrarea Învățământului Superior Dual în Moldova și Ucraina – COOPERA”, numărul de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, finanțat de către Uniunea Europeană.

Membrii echipei UTM – Viorica Sudacevschi (şef DIIS, conf. univ., dr.), Ion Fiodorov (şef DISA, conf. univ., dr.), Irina Cojuhari (responsabilă program Automatică şi Informatică, conf. univ., dr.) și Silvia Munteanu (şef adjunct DIIS), împreună cu colegii de la ASEM și ULIM, precum și de la câteva universități din Ucraina, au participat la ședințele organizate în cadrul vizitei la care au fost discutate probleme importante referitor la învățământul dual pentru programele de studii superioare de licență din domeniul științei calculatoarelor și logisticii.

Membrii proiectului au fost salutați de Rectorul Universității, Prof. Todor Radev. O introducere referitor la experiența universității în domeniul învățământului dual a fost prezentată de către şeful departamentului de cooperare internațională – dna. Christina Armutlieva, iar prezentarea referitor la învățământul dual din punctul de vedere academic a fost realizată de către Coordonatorul parteneriatelor academice – Vanina Valcheva.

Realizările universității în privința învățământului dual şi a educației orientate spre obținerea competențelor practice au fost prezentate de către Irina Petcova şi dr. Boryana Umnicova. Şefa Centrului de orientare în carieră Salzina Geogieva a vorbit despre colaborarea universității cu angajatorii pentru educarea viitorilor specialişti.

Deasemenea, în cadrul întrevederilor au fost analizate beneficiile învatământului dual, spre exemplu posibilitatea de a învăța direct de la experții din companii, astfel asigurând angajabilitatea și integrarea mai eficientă în câmpul muncii a absolvenților, volumul mai mare de ore practice, nemijlocit la întreprinderi etc.

Universitatea de Management din Varna (VUM) – este o universitate internațională de afaceri. Studenții din peste 40 de țări primesc aici o educație excelentă în domeniul de Afaceri și Marketing, IT, Știința Calculatoarelor, Turism, Gastronomie și Arte Culinare.

VUM oferă programe duble de studii de licență și master, predate totalmente în limba engleză în colaborare cu universitățile din Marea Britanie, Elveția, Franța, Norvegia si Țările de Jos.

Conținutul curricular este racordat cu cerințele instituțiilor partenere și studenții la absolvire primesc diplome duble. VUM are o colaborare frumoasă, care a început în 2009, cu Cardiff Metropolitan University din Marea Britanie. La moment sunt 5 programe de licență şi 2 de master, printre care şi programul de licenţă Sisteme şi Tehnologii Software, studenții obținând 2 diplome de la ambele universități. VUM se plasează pe un loc important din punctul de vedere al stagiilor internaționale pentru studenți şi este în Top-25 în lume în ceea ce priveşte mobilitatea studenților, conform clasamentului U-multirank. Toți studenții de la această universitate participă la cel puțin o mobilitate peste hotare.

De asemenea, VUM a fost prima instituție de învățământ superior din Bulgaria care a aplicat metode de predare precum PBL (învățare bazată pe probleme), CBL (învățare bazată pe cazuri) și învățarea interactivă.

Aceste subiecte sunt deosebit de importante pentru UTM, care începînd cu anul viitor de învățământ va implementa învățământul dual la programele de studii superioare de licență Automatică_și_Informatică şi Robotică_şi_Mecatronică, programe, care datorită specificului său, necesită o implicare continuă a mediului industrial în formarea tinerilor specialişti.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU