UTM la Săptămâna Internațională a Politehnicii din Bialystok

Universitatea Tehnologică din Bialystok (BUT), Polonia a organizat în perioada 23-27 mai 2022 Săptămâna Internațională de Formare – International Training Week (ITW). La eveniment au participat cca 40 de universitari din 20 de țări – Albania, Azerbaidjan, Bosnia, Lituania, Spania, Turcia, Kazahstan, Kârgâzstan. Egipt, Tunisia, dar și din Mongolia, Buthan, Ecuador, Indonezia, Malaysia, Mauritius, Nepal). Din partea UTM la ITW a fost invitat și a participat conf. univ., dr. Ilie NUCĂ, șef Departament Inginerie Electrică, Facultatea Energetică și Inginerie Electrică, la inițiativa căruia în 2019 a fost semnat Acordul de parteneriat interuniversitar UTM-BUT.

Scopul ITW rezidă în dezvoltarea relațiilor internaționale și diseminarea experienței unice, dat fiind faptul că ”Politechnica Bialostocka” are cele mai multe proiecte de mobilitate internațională printre universitățile din Polonia. Cu un contingent propriu de circa 7,5 mii studenți, BUT găzduiește anual și peste 400 de studenți străini prin burse de mobilitate.

Programul ITW a fost unul foarte intensiv și a inclus recepții de bun sosit, cu includerea în agendă a prezentării țării și universității respective, o întrevedere cu conducerea BUT și prezentare universității, precum și un tur al bibliotecii BUT, care reprezintă și un Centru de Educație Modernă și Istorie a universității.

La întrevederea cu participanții ITW, primarul orașului Bialystok (”President of Bialystok”) a menționat rolul special al Universității Tehnologice din Bialystok în dezvoltarea tehnologică și cultural-socială a municipiului. Astăzi Bialystok-ul, cu o populație de cca 300 mii de locuitori, reprezintă un oraș modern și ecologic, cu o infrastructură de invidiat, străzi largi cu 3-4 benzi într-o singură direcție, fără ambuteiaje și locuri de parcare destule.

De asemenea, au fost organizate vizite la Facultatea de Inginerie Electrică și la Facultatea de Mecanică cu prezentarea stafului, programelor de studii și a unor laboratoare performante. Programul social-cultural a inclus un tur cu ghid al orașului Bialystoc, o excursie la mănăstirea ortodoxă din orașul Suprasl și la Parcul de Plante Medicinale din localitatea Ziołowy ZAKĄTEK, dar și un spectacol cu dansuri populare poloneze.

Fiind invitați la ITW BUT prin programul academic de mobilitate ERASMUS+, cadrele didactice invitate au ținut și cursuri pentru studenții BUT. Conf. univ., dr. Ilie NUCĂ a ținut prelegeri pe tema ”New Solutions for the Urban Passenger Electric Vehicles” („Noi soluții pentru vehiculele electrice urbane de pasageri), bazată pe preocupările științifice ale Departamentului Inginerie Electrică, UTM și pe experiența municipiului Chișinău în acest domeniu. Pe parcursul prelegerilor au fost prezentate și informații generale (în formă de victorină și cu suvenire moldovenești) despre Republica Moldova și Universitatea Tehnică a Moldovei.

Săptămâna Internațională de la BUT a constituit un schimb eficient de informații și contacte atât cu autoritățile și reprezentanții gazdelor, dar și între participanții din țări diferite. Reprezentantul UTM a discutat cu autoritățile Oficiului Relații Internaționale BUT referitor la încheierea a unor noi acorduri de mobilitate ERASMUS cu extindere către domeniile IT, mecanică, arhitectură. Cu coordonatorii programului ERASMUS de la Facultatea de Inginerie Electrică, dr. conf. Jaroslaw MAKAL și dr. conf. Jaroslaw FORENC, a fost examinată situația privind parteneriatul dintre facultățile similare. De menționat că dr. conf. Jaroslaw MAKAL a realizat în mai 2019 o mobilitate ERASMUS de predare la Departamentul Inginerie Electrică, UTM, iar doi studenți de la acest departament au dispus de burse ERASMUS din partea BUT. Studentul anului III UTM, programul de licența ”Ingineria Sistemelor Electromecanice” (ISEM) Gheorghe VÎRLAN a obținut o bursă de mobilitate ERASMUS+ și în acest semestru realizează cu succes studiile la Universitatea Tehnologică din Bialystok.

Participarea reprezentantului UTM la Săptămâna Internațională de la Universitatea Tehnologică din Bialystok a constituit un bun prilej pentru a analiza starea actuală și a trasa noi perspective de dezvoltare a relațiilor interuniversitare UTM-BUT.

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU