FIEB-UTM: vizită de studiu la UAIC în cadrul proiectului Jean Monnet Module EU4SID

În perioada 16-21 mai 2022 membrii echipei de proiect Jean Monnet Module EU4SID „Dezvoltarea industrială durabilă în contextul integrării europene”, nr. ref. 610848-EPP-1-2019-1-MD-EPPJMO-MODULE, implementat cu suportul financiar al UE prin programul Erasmus+, în componența coordonatorului de proiect Cornelia CRUCERESCU, decanului Facultății Inginerie Economică și Business, Universitatea Tehnică a Moldovei, Rafael CILOCI, și a șefului DTEM Veaceslav BÂRDAN au efectuat o vizită de studiu la Centrul de Studii Europene (CSE) din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, România.

Scopul vizitei este de a învăța din experiența Centrului de Studii Europene cele mai bune practici în organizarea activităților Jean Monnet. Activitățile vizate sunt predarea, cercetarea, cooperarea cu grupuri profesionale, societățile civile, publicul larg, organizarea școlilor de vară, mese rotunde, conferințe.

Urmând agenda, coordonată cu Directorul CSE, prof. univ., dr. Gabriela Carmen Pascariu, am avut ocazia să asistăm la lecțiile predate studenților, să vizitam Biblioteca CSE și Centrul de documentare europeană, să asistăm la Sesiunea națională de comunicări științifice studențești în domeniul studiilor europene și la Concursul de eseuri „Visul meu european”, să participăm la Conferința internațională EURINT 2022, în cadrul căreia conf.univ., dr. Veaceslav Bârdan a prezentat articolul științific „Evolution of Republic of Moldova’s foreign trade with the states of the two economic unions (EU and EEU) for the period 2015-2020”. Scopul cercetării este de a evidentia rolul si aportul UE la dezvoltarea economica, sociala si politica a Republicii Moldova printr-o comparatie cu aportul pe care il are UEEA asupra dezvoltarii republicii, pentru ca, in final, de a veni cu argumente plauzibile privind oportunitatea dezvoltarii Republicii Moldova in cadrul Uniunii Europene, contrar speculatiilor unor actori politici.

Mai multe detalii despre Ceremonia de deschidere a conferinței EURINT 2022 pe: https://www.facebook.com/studiieuropene/videos/1098094727440325

Vizita а  сreat o posibilitate excelentă de a fortifica relațiile de colaborare atât pe dimensiunea aspectelor complexe de integrare europeană, cât si stabilirea unor relații de parteneriat ce pot determina noi domenii de interactiune fructuoasă, cum ar fi cercetare, evenimente comune, predare s.a.

Mai multe detalii despre proiectul Jean Monnet Module pe: https://proiecte.utm.md/jean-monnet-2/.

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU