În perioada 3-4 mai a avut loc vizita de lucru a delegației UTM la Universitatea Cooperativă de Stat Baden-Wuerttemberg din Lörrach, Germania, desfășurată în cadrul proiectului ERASMUS + „Integrarea Învățământului Superior Dual în Moldova și Ucraina – COOPERA”, numărul de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, finanțat de către Uniunea Europeană. COOPERA este un proiect cu impact la nivel național și regional, coordonat de ASEM, având ca parteneri 3 instituții din Republica Moldova (ASEM, UTM și ULIM), Ministerul Educației și Cercetării și 10 instituții din UE și Ucraina.
Universitatea Cooperativă de Stat din Baden-Wuerttemberg Lörrach (Duale Hochschule Baden-Württemberg- Lörrach) a fost fondată în 1981. Universitatea oferă programe duale de licență axate pe inserții în campul muncii. Astfel studenții de la această universitate îmbină studiile teoretice la universitate cu munca în cadrul companiilor, unde au posibilitatea să-și aplice cunoștințele. Alternarea între universitate și companie se face la fiecare trei luni.
Echipa UTM, în componența coordonatorului universitar de proiect, directorul Centrului universitar UTM Erasmus+, prof. univ., dr. hab. Larisa Bugaian, decanul FCIM, conf. univ., dr. Dumitru Ciorba, șeful Direcției Formare Continuă, conf. univ., dr. Rodion Ciuperca și șeful departamentului IIS, FCIM, conf. univ., dr. Viorica Sudacevschi, împreună cu partenerii de la ASEM și ULIM, dar și de la două instituții din Ucraina, au avut ocazia să afle mai multe lucruri utile și practice referitor la învățământul dual din Germania. Astfel, prof. dr. Eckhart Hanser a vorbit despre studiile duale din perspectiva managementului IT și a informaticii, iar prof. dr. Julia Wearing a împărtășit din experiența pe care o are universitatea în desfășurarea studiilor duale în domeniul sănătății. De asemenea, membrii delegației au avut ocazia să viziteze cateva întreprinderi-partenere din regiune unde activează studenții care participă la învățămîntul dual.
În cadrul vizitei fiecare universitate și-a prezentat model de studii duale pentru programele pilot. Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică va pilota două programe începând cu 1 septembrie 2022 – Robotică și Mecatronică, precum și Automatică și Informatică.
Selectarea acestor două programe de licență a fost influențată de mai mulți factori. În primul rând, automatizarea și robotizarea continuă a proceselor tehnologice și de producție din Republica Moldova bazată pe integrarea cunoștințelor inginerești din domeniile sistemelor informatice, tehnologiilor informaționale, electronicii de putere, dispozitivelor mecatronice etc, a condus la necesitatea formării unor specialiști care vor dobândi abilități profesionale direct în cadrul companiilor. În cel de-al doilea rând, întreprinderile industriale din Republica Moldova, diverse instituții, companii, organizații de stat sau private au deja sisteme complexe de producție sau sisteme de automatizare care se bazează pe conceptele teoretice și practice ale sistemelor automate, robotice și mecatronice de ultimă generație. Astfel, stagiile la companii, interacțiunea directă cu aceste echipamente și posibilitatea de a învăța de la profesioniști vor permite dobândirea competențelor necesare viitorilor ingineri.
Șefa departamentului Informatică și Ingineria Sistemelor, Viorica Sudacevschi a prezentat modelul aprobat la UTM pentru aceste două programe în urma consultărilor cu companiile partenere din Republica Moldova. Conform acestui model, studenții de la programele Robotică și Mecatronică și Automatică și Informatică, în anul doi de studii vor avea posibilitatea de a selecta o disciplină la liberă alegere în fiecare semestru (câte 60 ore fiecare), iar incepand cu anul trei de studii vor alege una din doua modalitati de a-si continua studiile: duală sau clasica. Studenții vor fi reorganizați în grupe separate, în dependență de alegerea făcută. Studenții de la ambele forme de studiu vor avea și discipline comune pe care le vor urma pe parcursul a două zile de studii pe sărtămână. Cei care vor alege forma clasică de studii vor continua cu disciplinele conform planului de învățământ, iar studenții care vor selecta modelul dual vor petrece trei zile pe sătămână la companie, unde vor obține competențe profesionale direct la locul de muncă.
Avantajele pentru studenți și companii sunt evidente. Studenții au posibilitate să-și testeze capacitățile în cariera aleasă și să capete o independența financiară. Companiile pot să observe din timp capacitățile studenților și să depisteze talentele lor.
Mai multe informații despre proiectul COOPERA pot fi găsite pe http://coopera-project.ase.md/ și https://www.facebook.com/coopera.project.Moldova și pe pagina COOPERA a UTM https://proiecte.utm.md/coopera/