Vizita de studiu la Anthology Management, Sofia, Bulgaria – proiectul ERASMUS+ CONNECT

În perioada 04 – 09 aprilie 2022, a avut loc cea de-a doua vizită de studiu din cadrul proiectului Erasmus+ CONNECT – ,,Connecting universities-industry through smart entrepreneurial cooperation and competitive intelligence of students in Moldova, Georgia and Armenia” („Conectarea dintre universități și industrie prin cooperare antreprenorială inteligentă și inteligența competitivă a studenților din Moldova, Georgia și Armenia”, codul proiectului: 617393-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-JP).

La această vizită de studiu,  UTM a fost reprezentată de către Rina ȚURCAN, șef departament Economie și Management, dr., conf. univ., Cornelia CRUCERESCU, dr., conf. univ., responsabil Relații Internaționale FIEB și Cristina DIACONU, lect. univ., specialist programe internaționale în cadrul Centrului Erasmus+. Vizita de studiu la Anthology Management, Sofia, Bulgaria a avut drept scop principal instruirea personalului academic în vederea elaborării și predării cursului „Acceleration”.

Ședințele de lucru pe durata vizitei de studiu cu genericul „Elementele Ecosistemului Antreprenorial”, au fost asigurate de către partenerul proiectului, echipa Anthology Management, derulându-se în cadrul Soho Creative CoWorking Space, Sofia.  În prima zi, proprietara acestei locații a împărtășit experiența sa privind înființarea Soho Creative CoWorking Space și avantajele de a lucra într-un spațiu de co-working, mai cu seamă pentru antreprenori, liberi profesioniști care doresc un mediu de lucru in comunitate, colaborativ, dotat cu resurse tehnologice avansate.

O altă activitate, a fost urmărirea cu deosebit interes a  prezentării dlui Argyris Spyridis, Director executiv Antology Venture Studio cu tema „Map the Startup Facilitators Ecosystem”, care a stârnit dezbateri interesante pe marginea subiectului. Drept urmare acestor dezbateri, a fost conștientizată necesitatea cartografierii unui ecosistem antreprenorial, cine sunt beneficiarii cartografierii, care sunt necesitățile mediului antreprenorial, ce oferă ecosistemul și ce elemente specifice ecosistemului antreprenorial urmează a fi examinate pentru a avea un suport cât mai semnificativ. Identificarea ideii de afaceri este foarte importantă pentru succesul unui startup. Lucrul în echipă a permis dezvoltarea abilităților de identificare a unei idei de afaceri prin parcurgerea traseului logic de la înțelegerea problemelor într-un sector de activitate și impactul acestora asupra sectorului, până la căutarea unor soluții viabile pentru rezolvarea și/sau ameliorarea acestora, conturând astfel idei noi de afaceri.

În cadrul vizitei a avut loc o masă rotundă cu participarea fondatorilor unor startup-uri de succes din domeniu IT.  Kiril Genov & Yordan Yordanov, co-fondatorii afacerii „Worddio”, specializată pe metode performante de studiere a limbilor străine, au construit cu succes o simbioză între cele mai populare două metode de a învăța cuvinte noi, îmbinând ascultarea pronunției cuvintelor și cardurile flash, devenind în scurt timp unul dintre cele mai incredibile instrumente de învățare a cuvintelor noi. Un alt invitat a fost Panagiotis Katsaounis, fondatorul companiei „Metabio” care în esență novează adnotarea probelor biologice, optimizează ciclul de dezvoltare a medicamentelor, oferă instrumente de medicină personalizate prin conectarea tuturor membrilor lanțului de utilizare a probelor biologice.

În vederea dezvoltării relațiilor internaționale, au fost organizate vizite la două universități din Sofia: Universitatea de Economie Națională și Mondială și Universitatea din Sofia. Momente-cheie în cadrul acestor vizite au constat în organizarea panelurilor de discuții privind „Inovații în sectorul turismului ” și „Cele mai bune și creative practici ale antreprenoriatului academic”. Universitățile partenere din cadrul proiectului Erasmus+ CONNECT au pus premise în vederea dezvoltării de noi parteneriate, cooperări internaționale cu aceste univestități.

Schimbul de experiență, participarea la mesele rotunde și masterclass-uri a permis preluarea bunelor practici ale partenerilor de proiect care vor asigura realizarea cu succes a obiectivelor stabilite.

Proiectul Connect vizează consolidarea relațiilor universitate-industrie bazată pe abordarea antreprenorială inteligentă (multidimensională) în instituțiile de învățământ superior din țările parteneriatului estic (EaPC) și consolidarea inteligenței competitive (comportamente, abilități, mentalități) a studenților și absolvenților și a capacității acestora de a crea locuri de muncă.

Proiectul Connect este implementat cu suportul UE prin intermediul programului Erasmus+.

Mai multe informații despre proiect pot fi găsite pe http://connecterasmus.com/, https://proiecte.utm.md/connect/.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU