Nanosatelitul „TUMnanoSAT” a fost expediat către JAXA

Nanosatelitul „TUMnanoSAT”, elaborat de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), părăsește astăzi Republica Moldova, urmând destinația „Agenția Spațială Japoneză – JAXA”. Agenția din Japonia va asigura transportarea nanosatelitului din Republica Moldova în SUA pentru a fi, ulterior, lansat în spațiu de către nava cosmică a companiei SpaceX.

Nanosatelitul „TUMnanoSAT” a trecut toate testele funcționale la Institutul de Științe Spațiale din România, conform rigorilor Agenției Aerospațiale a Japoniei, și astăzi, 21 ianuarie, a fost expediat către JAXA.

Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Centrul Național de Tehnologii Spațiale din cadrul UTM a fost selectat de Agenția Aerospațială a Japoniei (JAXA) și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării în acest an a nanosatelitului „TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.

Satelitul este dezvoltat în conformitate cu standardul internațional CubeSat și are menirea de a îndeplini misiuni de cercetare spațială, inclusiv în scopuri educaționale și științifice, cu un impact major în îmbunătățirea calității studiilor în domeniul inginerie.

Lansarea în spațiu a nanosatelitului „TUMnanoSAT” elaborat la Universitatea Tehnică a Moldovei va propulsa, în premieră, Republica Moldova în avangarda țărilor care dezvoltă tehnologii spațiale.

[av_gallery ids=’101006′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’2048×2048′ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ img_scrset=” html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-di0bk98′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

[av_gallery ids=’101007′ style=’big_thumb lightbox_gallery’ preview_size=’2048×2048′ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ img_scrset=” html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-7u8prt8′ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU