Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Învățământul dual la UTM – modele și soluții de implementare

Logo coopera pt site ul utm

La 4 februarie 2022 a avut loc un workshop cu reprezentanții mai multor companii din Republica Moldova dedicat analizei diverselor modele de învățământ dual din alte țări și inițierea unor discuții cu companiile de profil în vederea stabilirii celor mai utile și eficiente modele de implementat în țara noastră.  Masa rotunda cu tema: ”Implementarea învățământului dual la UTM. Discuții cu reprezentanții companiilor” a fost organizată în cadrul proiectului ERASMUS + „Integrarea Învățământului Superior Dual în Moldova și Ucraina – COOPERA”, numărul de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP.

La ședință au participat reprezentanții mai multor companii notorii din Chișinău: Mihai Gorgos, directorul Arobs Software; Nicu Roman, directorul Mecatronics Inovation Center  S.R.L.; Cunup Ruslan, director ÎM STEINEL Electronic S.R.L.; Țărnă Ruslan, director tehnic EFES Vitanta; Tamara Adam, șef secția cadre de la  Inther Software Development; Denis Țapotei, șef secție „Automatica și aparate de măsură și control”, Fabrica S.A. „Bucuria”; Danu Vadim, director Led Market S.R.L.; Coșovschi Pavel, inginer șef la fabrica de sticlă din Chișinău.

Coordonatorul proiectului din partea UTM– directorul Centrului universitar UTM Erasmus+, prof. univ., dr. hab. Larisa Bugaian a început ședința și a descris pe scurt obiectivul principal al proiectului, și anume  integrarea învățământului superior dual în țările partenere și îmbunătățirea capacității de muncă, sporirea compatibilității între cerințele lumii profesionale și formarea inițială a studenților universitari. Pentru atingerea acestui obiectiv e necesară identificarea nevoilor și cerințelor specifice ale companiilor din diferite sectoare industriale și a întreprinderilor față de învățămîntul superior dual. Aceasta va duce la dezvoltarea unui model flexibil și generic de învățământ superior dual care să susțină diferitele nevoi și interese ale angajatorilor, instituțiilor de învățământ superior și ale studenților.

Decanul FCIM, conf. univ., dr. Dumitru Ciorba, a vorbit despre importanța proiectului pentru companiile din țara noastră și mediul academic și a mulțumit reprezentanților din industrie pentru susținerea și deschiderea față de această inițiativă promițătoare. Șeful departamentului IIS, FCIM, conf. univ., dr. Viorica Sudacevschi și șeful departamentului ISA, FCIM, conf. univ., dr. Ion Fiodor au povestit despre modelele de învățământ dual din Polonia, Spania și Germania. În discuții au fost antrenați și șeful Direcției Formare Continuă, conf. univ., dr. Rodion Ciuperca, responsabilul de program Automatică și Informatică, conf. univ., dr. Irina Cojocari, șef-adjunct department IIS, FCIM, Silvia Munteanu.

Reprezentanții companiilor au salutat inițiativa de a implementa învățământul dual pentru programele de studii de licență Robotică și Mecatronică și Automatică și Informatică. Majoritatea au optat pentru un model de studii mixte: câteva zile pe săptămână studenții sunt antrenați în activități didactice la universitate și câteva zile se află la întreprindere, obținând deprinderi practice la locul de muncă. De asemenea, au fost punctate și acele beneficii pentru studenți și companii în cazul învățământului dual: pentru studenți este o posibilitate excelentă să-și testeze capacitățile în cariera aleasă, ei au și o independență financiară, experiența acumulată în timpul practicii este utilă pentru viitoarea carieră, studenții sunt selectați de către companiile partenere care pot să observe din timp capacitățile studenților și să depisteze talentele lor, are loc socializarea corporativă a tinerei generații de angajați calificați. Astfel, un procent mai mare de studenți poate semna contractele de muncă înainte de absolvire.

Mai multe informații despre COOPERA pot fi găsite pe http://coopera-project.ase.md/  și https://www.facebook.com/coopera.project.Moldova și pe pagina COOPERA a UTM  https://proiecte.utm.md/coopera/

 

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI