Diseminarea rezultatelor vizitelor de lucru în cadrul proiectului COOPERA

Logo coopera pt site ul utm

Pe data de 16.12.2021 a avut loc o ședință de diseminare a rezultatelor și experienței participanților la vizitele de lucru în Polonia (25-29 octombrie, Akademia WSB, Dąbrowie Górniczej) și Spania (09-12 noiembrie, universitatea Lleida, Catalonia) desfășurate în cadrul  proiectului ERASMUS + „Integrarea Învățământului Superior Dual în Moldova și Ucraina – COOPERA”, numărul de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, finanțat de către Uniunea Europeană. COOPERA  este un proiect cu impact la nivel național și regional, coordonat de ASEM, având ca parteneri 3 instituții din Republica Moldova (ASEM, UTM și ULIM), Ministerul Educației și Cercetării și 10 instituții din UE și Ucraina.

Obiectivul principal al proiectului este de a integra învățământul superior dual în țările partenere, în general, și de a îmbunătăți capacitatea de muncă și dezvoltarea individuală, de a spori compatibilitatea și continuitatea între cerințele lumii profesionale și formarea inițială a studenților universitari și de a realiza o mai mare eficiența economică și integrarea socială, în special.

Ședința de diseminare a avut loc în format online, pe platforma Teams. La acest eveniment au participat coordonatorul din partea UTM al proiectului – directorul Centrului universitar UTM Erasmus+, prof. univ., dr. hab. Larisa Bugaian, prorectorul pentru studii, dr., conf. univ. Vladislav Reșitca, directorul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră (CCOC)  Radu Melnic, decanul FCIM, dr. conf. univ. Dumitru Ciorbă, șeful departamentului ISA, dr. conf. univ. Ion Fiodorov, șeful departamentului IIS, dr. conf. univ. Viorica Sudacevschi, șeful adunct IIS, dr. conf. univ. Silvia Munteanu, responsabilul de program Automatică și Informatică, dr. conf. univ. Irina Cojuhari și cadrele didactice de la programele de studii Automatică și Informatică și Robotică și Mecatronică, programe la care va fi implementat învățământul dual la UTM.

În cadrul ședinței au luat cuvântul doamna Larisa Bugaian, care a vorbit despre proiect, scopul și obiectivele acestuia, particularitățile implemetării la UTM.

Dl prorector Vladislav Reșitca  a punctat mai multe beneficii ale acestui proiect atât pentru studenții de la programele vizate cât și pentru universitate, în general.

Doamna Silvia Munteanu a relatat cele mai importante momente din cadrul vizitei în Polonia la Universitatea WSB: cooperarea cu partenerii de afaceri și cadrul legal al educației duale, modele de educație duală, educația practică în contextul sistemului de asigurare a calității academice, educație duală în Logistică și programe IT, vizita la Parcul tehnologic din Cracovia – Hub4Industry Centrul de Robotică ASTOR. Formele practice de studii includ mai multe concepte: învățământ centrat pe student, învățământ bazat pe rezolvarea problemelor (PBL), proiecte ale studenților, bazate pe aplicabilitate practică, știință cognitivă și interfață om-mașină etc. La Universitatea WSB sunt aprobate mai multe modele de învățământ dual: trei zile la universitate, două la companie; 50% studii la facultate, 50% practica la companii. De menționat este faptul că studenții au stagii de practică în fiecare an, dar, alegând un program dual, sunt acceptați de companii începând cu anul III, iar internship-ul se desfășoară de fiecare dată la altă companie. Astfel, competențele acumulate sunt mai diverse, studentul având posibilitatea să se orienteze unde ar dori să activeze.

Domnul Ion Fiodorov a împărtășit din experiența avută la universitatea Lleida, Catalonia, una dintre liderii implementării învățământului dual în Spania, fiind printre primele care a inițiat implementarea acestui tip de formare profesională în țară. Universitatea Lleida are o experiență reușită în colaborarea cu companiile regionale în coordonarea activităților de studii într-o manieră duală pentru diverse domenii, agricultură, inginerie și științe socio-umane. Un partener central al Universității Lleida este gigantul agroalimentar BonÀrea, companie vizitată în cadrul agendei de lucru. Pregătirea duală este o strategie centrală a acestei companii, deoarece permite o selecție a viitorilor angajați cu un potențial de creștere. În același timp, implicarea universitații aduce noi cunoștințe în companie, face echipele mai fezabile și inovative. În cazul companiei RosRoca studenții de la învățământul dual ingineresc ai Universității Lleyda au acces la un mediu internațional de lucru, dar și unul orientat și pe probleme de mediu.

Pe parcursul prezentărilor au fost punctate beneficiile învățământului dual, și anume asigurarea întreprinderilor cu specialiști foarte bine instruiți în domeniile necesare companiilor, o posibilitate reală pentru studenți de a învăța direct din practică întreprinderilor, posibilitatea mai mare de angajare după absolvirea universității etc.

În final au fost discutate posibilitățile implementării învățământului dual la cele două programe de la UTM (Robotica și Mecatronica și Automatica și Informatica), accentuarea caracterului practic al fiecărui program de licență, elaborarea conceptului programului de studii bazat pe necesitățile nemijlocite ale grupurilor de angajatori, o combinare optimă între conținutul teoretic și specializat care să permită absolvenților să acumuleze anume acele competențe care sunt necesare pe piața muncii, un număr mare cât mai mare de forme practice de studii, cum ar fi workshop-urile, laboratoarele, vizitele la întreprinderi, întâlnirile frecvente cu reprezentanții companiilor, oferte de instruiri în domeniile specializate cu posibilitate de a obține certificare, și, nu în ultimul rând – profesori practicieni din cadrul companiilor.

Suntem doar la început de cale, dar doar împreună vom reuși să dezvoltăm programe cu adevărat utile și importante pentru sporirea eficienței economice a țării noastre.

 

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI