Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2021: 25 – 31 octombrie 2021

Săptămâna Internaţională a Accesului Deschis 2021 (Open Access Week) a ajuns în acest an la a paisprezecea ediţie. Tema declarată pentru anul 2021 este It Matters How We Open Knowledge: Building Structural Equity” – „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale”.

În fiecare an, bibliotecile din întreaga lume pledează pentru schimbare prin participarea la Săptămâna Internațională a Accesului Deschis (OA), eveniment global, care este o oportunitate pentru a deschide şi accelera cercetarea, a creşte vizibilitatea și a utiliza descoperirile în beneficiul societăţii.

Universitățile, colegiile, institutele de cercetare, agențiile de finanțare, bibliotecile au folosit Săptămâna Internațională a Accesului Deschis ca platformă pentru a convinge membrii comunităților să accepte politicile OA, pentru a prezenta beneficiile sociale și economice ale OA, pentru a atrage noi surse financiare în sprijinul publicării în Acces Deschis și multe altele.

Tema OA Week 2021 „Contează modul în care deschidem cunoașterea: construirea echității structurale” se aliniază la Recomandarea UNESCO adoptată provizoriu privind Știința Deschisă, a cărei componentă importantă este Accesul Deschis, şi apelului pentru o participare echitabilă pentru toți producătorii și consumatorii de cunoștințe. (Recomandarea UNESCO privind  Ştiinţa Deschisă găsiţi aici: https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000378381.locale=en).

Săptămâna Internațională a Accesului Deschis este o oportunitate importantă de a stimula noi dialoguri, de a crea legături între membrii comunității, care pot încuraja cercetătorii pentru a crea un cadru mai echitabil pentru descoperirea cunoștințelor – discuții și acțiuni care trebuie continuate an de an.

Vom menționa, că Universitatea Tehnică a Moldovei promovează Accesul Deschis inclusiv prin participarea la proiectul MINERVA – Strengthening Research Management and Open Science Capacities of HEIs in Moldova and Armenia – 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP (2019-2022) finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului ERASMUS+, al cărui scop de bază constă în consolidarea managementului cercetării și a capacităților Open Science în instituțiile de învățământ superior din Moldova și Armenia. Săptămâna Internațională a Accesului Deschis 2021 la UTM este organizată inclusiv cu suportul proiectului MINERVA.

În condiţiile impuse de situaţia epidemiologică, în Săptămâna Accesului Deschis Biblioteca UTM va oferi utilizatorilor acces la o serie de webinare dedicate utilizării bazelor de date Scopus şi ScienceDirect, organizate de compania Elsevier. Adresele de acces la webinarele înregistrate vor fi trimise prin poşta corporativă membrilor comunităţii UTM. Totodată, Biblioteca vă oferă consultanţă şi ghidare în crearea şi gestionarea Profilurilor cercetătorilor în ORCID şi Google Scholar (Serviciul Resurse Electronice, bl.3-103, digital.library@lib.utm.md).

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU