De Ziua Inginerului Român, UTM găzduiește ședința comună a Consiliilor de Administrație ale cinci universități de pe cele două maluri ale Prutului

O zi deosebită, astăzi, la Universitatea Tehnică a Moldovei! De Ziua Inginerului Român, o profesie cu tradiție veche în România (primul Corp Tehnic Român fiind înființat la 15 iunie 1894), avem onoarea să găzduim ședința comună a Consiliilor de Administrație a cinci universități – UTM și ale patru universități de peste Prut – Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.

Rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a salutat și a felicitat călduros cu prilejul sărbătorii delegațiile celor patru universități din România, conduse de rectorii  prof., dr. ing. Ioan Vasile ABDRUDAN, care este și președintele Consiliului pentru Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI) al UTM, prof. univ., dr. ing. Valentin POPA, prof. univ., dr. ing. Vasile ȚOPA, prof. univ., dr. ing. Dan CAȘCAVAL, mulțumindu-le pentru colaborarea, sprijinul și cordialitatea de care dau dovadă în permanență, subliniind că această sărbătoare îi este foarte aproape de suflet, d-sa absolvind pe timpuri Universitatea din Bucureşti, unde și-a luat Licenţa în Matematica-Mecanică și Masterul în Mecanică.

În context d-sa a menționat mai multe proiecte pe care le au în comun cele 5 universități. Bunăoară, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a fost prima cu care UTM a deschis un program de dublă diplomă, urmată de POLITEHNICA din București, apoi de Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași. Astăzi UTM are în derulare 6 programe de dublă diplomă la ciclul II – Master, multiple programe de studii comune, se dezvoltă armonios doctoratul în cotutelă, existând previziuni și pentru inițierea unor programe de dublă diplomă la ciclul I – Licență. În opinia sa, aceste programe sunt foarte importante, acestea servind ca o alternativă pentru tinerii din Republica Moldova să rămână să-și facă studiile aici, acasă, și totodată să beneficieze de studii în România pe parcursul a 1-2 sau chiar 4 semestre.

Foarte importante sunt, de asemenea, conferințele și concursurile studențești pe care le organizăm în comun, între care remarcăm cu mândrie Conferința internațională SIELMEN, ajunsă deja la a 13-a ediție, organizată în comun cu Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași; Concursul Hard&Soft organizat în colaborarea cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava; concursul internațional „Sergiu Rădăuțanu”, găzduit de UTM și multe alte activități prin care vom putea fortifica colaborarea atât între universități, cât și cu organizațiile studențești și în primul rând între studenți. Un aspect important pe care tindem să-l dezvoltăm este invitarea profesorilor universitari din România, unele facultăți ale UTM beneficiind deja de predarea unor cursuri de către profesori de peste Prut – o inițiativă foarte actuală mai cu seamă în condițiile de pandemie.

Ne bucurăm în egală măsură și de proiectele transfrontaliere, UTM având 3 asemenea proiecte cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași – un proiect hard și altele două ce țin de domeniile automotive, electronică și mecatronică, în anul curent urmând a fi dezvoltate și programe de Master cu dublă diplomă în aceste domenii. Ne interesează la fel și proiectele comune de cercetare, precum și proiectele ERASMUS. Ca fapt divers, rectorul UTM a amintit și de unul din cele mai frumoase evenimente organizate acum 2 ani – turneul de minifotbal, organizat de UTM în comun cu  Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea din Cernăuți –eveniment la care sunt invitate să adere și alte universități, cu  al căror concurs acest turneu ar putea evolua pe parcurs într-o Universiadă, prin intermediul căreia, inclusiv, să consolidăm parteneriatele universitare.

În continuare rectorii celor patru universități din România și-au prezentat membrii Consiliilor de Administrație – prorectorii, decanii, profesorii care îi însoțesc, dialogul transformându-se ușor-ușor într-un valoros schimb de idei. Iar readucerea pe tapet a subiectului acordurilor de dublă diplomă a trezit un val de alese aprecieri, după ce acesta a fost supranumit alegoric „varianta românească a universităților europene”.

[av_gallery ids=’93852,93853,93854,93855,93856,93857,93858,93859′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’8′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-t2d6wc’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

MENIU