La FUA-UTM a fost inaugurat un mural dedicat egalității de gen

Sub egida UN Women,  pe 15 iulie, la Universitatea Tehnică a Moldovei a fost inaugurat un mural dedicat promovării egalității de gen, lucrarea fiind intitulată sugestiv  „Timpul pentru egalitate este acum”.

Creată în stil graffiti de către Anastasiia PROVOZIN, o tânără artistă feministă, lucrarea a fost executată în colaborare cu AO „Urban Spirit Family”, condusă de artista Inna JELEASCOVA, cunoscută  sub pseudonimul iZZY iZVNE, împreună cu echipa White Tigers Crew.

Ilustrând o lume în care a fost atinsă egalitatea de gen, unde fiecare poate obține orice își dorește, indiferent de gen, etnie sau orientare sexuală, lucrarea se axează pe utilizarea artei drept catalizator al promovării egalității de gen în contextul Forumului Generația Egalității, desfășurat la Paris la finele lunii iunie. Prin ideea pe care o propagă, este parte a campaniei Generația Egalității, lansată de UN Women, prin care se dorește să existe salarii egale, o repartizare egală a muncii casnice, eliminarea hărțuirii sexuale și tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și fetelor, servicii medicale care ar corespunde necesităților lor, dar și participarea egală în viața politică, luarea deciziilor în toate domeniile vieții.

Însoțit la festivitatea de inaugurare de către  prorectorul Dinu ȚURCANU și reprezentanta Ligii Studentelor în Inginerie Adriana SĂNDUȚA, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, a menționat cu referire la mesajul important pe care îl transmite această lucrare:

„Universitatea Tehnică a Moldovei este locul potrivit pentru abordarea problemei egalității de gen. O problemă foarte actuală, de altfel. Axându-ne pe transferul de cunoștințe, generarea de cunoaștere și felul în care ne implicăm în activitatea comunității, ne revine partea noastră de contribuție în dezvoltarea acesteia. Tocmai de aceea ținem să combatem stereotipul cum că domnișoarele ar trebui să se înscrie la specialități de tip feminin – design, industria alimentară. Iar băieții – la inginerie. Este un fals! Trebuie să motivăm tinerii să vină la orice facultate doresc, pentru că nu există hotare între gen și aceste tendințe trebuie combătute.”

Prezentă la eveniment, Excelența Sa, Anna LYBERG, Ambasadoarea Suediei în Moldova, a declarat:

„Inaugurarea de astăzi este o exprimare vizuală a dialogului despre egalitatea de gen. Tot mai multe țări recunosc puterea artei și culturii în promovarea drepturilor omului. Prin creație se poate aduce aportul atât la sensibilizarea opiniei publice cât și la catalizarea unor acțiuni colective pentru a atinge rezultate determinante în domeniul egalității de gen.”

Excelența Sa, Pascal Le Deunff, Ambasadorul Franței în R. Moldova, a menționat în context:

„Sunt onorat de faptul că pot să pledez pentru egalitatea de gen și să lupt împotriva violenței în bază de gen. De asemenea, împreună cu UN Women, grație Forumului Generația Egalității care a avut loc la Paris și abordării sale inovative, am reușit să creăm un spațiu de acțiune cu scopuri ambițioase și cu rezultate concrete” a menționat. Dominika Stojanoska, reprezentantă de țară UN Women, a declarat că „Acest mural ne va aminti constant de ceea ce trebuie sa facem cu toții pentru a atinge egalitatea de gen. Trebuie să continuăm dialogul cu tinerii/ele pentru a combate stereotipurile de gen, dar și pentru a-i/a le încuraja să fie vocali/e și activi/e, să ceară schimbări concrete astfel încât, prin acțiunile lor, să motiveze și să inspire pe cei din jur.” 

„Muralul este o metodă foarte bună de a discuta cu societatea. Zilnic sute de oameni vor trece pe lângă el și își vor pune întrebări și vor conștientiza existența inegalităților de gen. Prin pictarea de murale noi demonstrăm că fiecare dintre noi poate schimba ceva și contribui la accelerarea atingerii egalității de gen”, a conchis artista Inna Jeleascova – iZZY iZVNE.

Inițiativa de realizare a muralului aparține UN Women  Moldova și a fost implementată cu sprijinul financiar al Suediei, și în colaborare cu Universitatea Tehnică a Moldovei. Acesta este deja al doilea mural lansat de UN Women Moldova, primul fiind inaugurat în decembrie 2020 și fiind dedicat solidarității în combaterea violenței împotriva femeilor.

(Visited 105 times, 1 visits today)