Școala de vară EU4SID, ziua a 2-a

Cea de-a doua zi a Școlii de vară EU4SID, din 15.06.2021, a început cu discursurile invitaților de onoare ai evenimentului: „Digitalizarea – un imperativ al UE pentru a cataliza creșterea economică durabilă”, de Mariana RUFA, director Asociația Businessului European (EBA),  și  „Digitalizarea IMMlor”, de către Isae SPÎNU, șef Direcție Digitalizare și Suport TI al Organizației de Dezvoltare a IMM (ODIMM).

Punctul de reper al discuțiilor a vizat perspectivele pentru transformarea digitală a Europei până în 2030 și contribuția acesteia la neutralitatea climatică până în 2050, axându-se pe componentele: procesarea datelor mari, inteligența artificială, e-guvernarea, interoperabilitatea.

Au fost menționate semnificația și importanța, dar și provocările, dificultățile care apar pe măsura înaintării în implementarea acestor elemente ale digitalizării. A fost interesant să aflăm cum derulează procesul de digitalizare a IMMlor în R.Moldova cu suportul Programului de digitalizare implementat de către ODIMM, câte întreprinderi au recurs la acest proces și care sunt rezultatele lor, dar și care sunt impedimentele pentru accelerarea procesului de digitalizare a unui număr mai mare de IMMuri. Au fost prezentate bunele practici de digitalizare din Estonia și Lituania dar și barierile existente în țara noastră pentru a înainta în procesul de digitalizare.

În continuare școala de vară a derulat conform Agendei, membrii echipei de proiect prezentând informații despre Dezvoltarea Uniunii Europene, Politicile industriale sectoriale ale UE și implicațiile asupra dezvoltării durabile și Aspectele economice, sociale și ecologice ale dezvoltării durabile.

Școala de vară este organizată sub auspiciile Facultății Inginerie Economică și Business, Universitatea Tehnică a Moldovei, în cadrul proiectului Erasmus+ Jean Monnet Module „Dezvoltarea industrială durabilă în contextul integrării europene”.

(Visited 122 times, 1 visits today)