FCGC & GEOBIZ: achiziție de echipamente și stagiu de practică în geoinformatică

Fiind unul din cei 23 de parteneri (17 universități și 6 parteneri asociați) din cadrul programului european, proiect educațional Erasmus+KA2 – Învățarea bazată pe probleme ghidată de mediul de afaceri pentru excelență academică în Geoinformatică – GEOBIZ (lider de proiect – Universitatea din Zagreb, Croația, Facultatea de Geodezie), Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru a Universității Tehnice a Moldovei a beneficiat de o importantă achiziție de instrumente geodezice Leica prin intermediul SC TOP GEOCART SRL, București, România. Pachetul “ArcGIS Desktop Basic software” a fost oferit de IM TRIMETRICA SRL, Chișinău, reprezentant oficial ESRI, SUA în RM. Valoarea totală a achiziției se estimează la 32400 euro, sursa de finanțare fiind GEOBIZ.

Dat fiind că obiectivul principal al proiectului GEOBIZ este armonizarea curriculei de învățământ cu rigorile europene/mondiale prin instruirea cadrelor didactice în utilizarea echipamentelor topo-geodezice moderne, un suport consistent întru realizarea acestor obiective este introducerea aspectelor inovative (echipamente topo-geodezice moderne și software specializate) în procesul educațional și de cercetare pentru cele 17 universități partenere, ghidate de cei 6 parteneri asociați – instituții din domeniul Geoinformaticii din Croația, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru.

Produsele ArcGIS oferă licențe flexibile pentru aplicarea analizelor pe bază de geolocație, informații precise pentru vizualizarea și analiza datelor spațiale, colaborări și partajări prin hărți, aplicații, tablouri de bord, rapoarte și statistici, incluzând software ArcMap, ArcCatalog și ArcToolbox. Acest software are cea mai mare pondere de utilizare pe partea de Sisteme Geoinformaționale.

Pe durata a 3 zile, cu începere din 17 mai, studenții a. II și III, programul de studii “Inginerie geodezică și cadastru”, FCGC și titularii orelor de laborator la disciplina Scanare laser terestră – Andrei IACOVLEV, Alexandru PANTAZ, Dumitru BOTNARU, Eugeniu ȚIGANU au participat la un stagiu organizat de către Mihai AVADANEI, manager vânzări, specialist instrumente geodezice Leica de la SC TOP GEOCART SRL, București, România. Stagiul s-a axat pe studiul și execuția de lucrări practice cu instrumente geodezice achiziționate prin proiectul GEOBIZ: scaner terestru Leica BLK360; software Leica Cyclone Register 360 BLK Edition cu tabletă de control; receptor GNSS Leica GS07 RTK (Rover).

Figura 1. Scanerul Leica BLK360 cu tableta de control

Avantaje Leica BLK360: permite scanare la rezoluții înalte, standard și rapide; greutate –1kg, dimensiuni 165mm înălțime – 100mm diametru; scanare full în mai puțin de 3 min (rezoluție standard) și generare imagine sferică 150MP; scanare laser 360,000pts/sec până la 60m; sistemul de 3 camere 15MP permite capturarea imaginilor panoramice 360°x300; tehnologie FLIR bazată pe camera termală cu infraroșu (unda lungă) și imagine panoramică, 360°x70°, permite captarea de imagini termografice. Scanerul Leica BLK360 poate fi controlat cu un dispozitiv (tabletă, telefon) cu sistem de operare iOS sau Android.

Figura 2. Tableta pentru control a scanerului Leica BLK 360.

Aplicația Leica Cyclone Field permite accesul direct în teren la norul de puncte, având un control al calității datelor; oferă avantajul pre-registrării norilor de puncte direct în teren, folosind alinierea vizuală.

Figura 3. Date, caracteristici scaner BLK360

Ghidați de profesori, studenții FCGC au efectuat un exemplu practic cu scanerul terestru BLK360 și softul Leica Cyclone Register 360 BLK Edition – cea mai recentă actualizare a software-ului Point Cloud Registration, cu capabilități noi, de la simple fluxuri de lucru ghidate până la registrarea automată și obținerea de livrabile în formatul solicitat de client, prin simpla apăsare de buton.

Figura 4. Extragerea unei imagini ORTHO (fațada corpului de studii nr. 10, UTM)

Etapele parcurse de studenți la scanarea holului și fațadei frontale a corpului de studii nr. 10, UTM: conexiuni între tabletă (soft) și scanerul LEICA BLK 360; crearea unui job în softul de teren Cyclone Field 360; setări legate de rezoluție și imagini; preluare de imagini, scanare 360000 puncte/sec; registrarea scanărilor din diferite stații direct în teren prin Visual Aligment; importul datelor preluate în teren prin softul de birou Cyclone Register 360 și conexiune wireless; vizualizarea datelor și verificarea registrării; extragere de imagini ortho (secțiuni longitudinale, transversale); curățarea norilor de puncte; publicarea raportului detaliat privind precizia norului de puncte; exportul de date în format E57, RCP, PTS, PTX pentru utilizarea ulterioară în softuri specializate.

Figura 5. Vizualizarea norului de puncte, folosind funcția ORBIT

Figura 6. Vizualizarea norului de puncte dintr-o stație (setup) (holul de la parterul corpului de studii nr. 10, UTM)

Implementată ca soluție autonomă sau ca parte a unei soluții integrate end-to-end, Cyclone REGISTER 360 este cea mai rapidă și mai ușoară opțiune pentru a obține o lucrare bună din prima încercare.

Figura 7. Înregistrarea norilor de puncte din două stații prin metoda Visual Alingment

Printr-un proces simplu, sunt importate scanările, recunoscute țintele, zgomotul este filtrat, fiind create vederile scanărilor și ale țintelor. Se creează o baza de date, iar procesul de înregistrare este optimizat prin mapare în cloud.

Figura 8. Vizualizarea rețelei de stații

Scanările și imaginile pot fi manipulate „drag and drop”. Nu greșiți la operațiunea de import. Suport pentru proiectele ScanStation C și P-Series, BLK360 via WiFi import sau BLK360 Data Manager. Opțiunea SmartAlign îmbunătățește viteza de lucru și precizia procesului de auto-aliniere, permițând utilizatorilor identificarea vizuală a legăturilor dintre stații înaintea importului.

Figura 9. Verificarea norului de puncte dintr-o secțiune

Are posibilitatea de a efectua maturători în norul de puncte. Salvare de informații valoroase pentru integrarea în raportul final.

Figura 10. Verificarea norului de puncte dintr-o altă secțiune

Controlul calitativ cu ușurința pentru scanările înregistrate. Erorile permise pot fi setate de utilizator conform specificațiilor proiectelor. Cyclone Register 360 oferă un flux de lucru ghidat și o interfață prietenoasă.

Figura 11. Determinarea unei distanțe pe imaginile preluate de BLK 360 din laboratorul 10-104 Tehnologii Geoinformaționale, FCGC.

Generează un raport de înregistrare cu grafice, poze, informații despre precizia procesului de înregistrare; oferă posibilitatea de a publica norul de puncte în format E57, RCP, PTS, PTX.

De ce să utilizezi în procesul educațional, dar și în practică Leica BLK360? Are dimensiuni și greutate reduse: 165×100 mm, 1kg; se utilizează printr-o singură apăsare de buton; indicator LED – 360° LED; antenă WLAN; 3 camere HDR cu 15MP și sistem cu iluminare LED; câmp de vizualizare 360°x300°; cameră cu infraroșu FLIR® imagini termografice 360°x70°; baterie reîncărcabilă pentru 40 de scanări; memorie internă pentru 100 de scanări; scanare 360.000 puncte/sec, laser clasa 1; distanța de scanare și precizie: 0.6-60 m, interior/exterior (IP54); precizie pe distanța 4mm-10m, 7mm-20m; precizie unghiulară 40”; precizia punctului 3D 6-10m, 8mm-20m; rezoluție 5, 10, 20 mm; viteza de măsurare: imagini sferice 360°, imagini termale și scanare 3D în 3 min. Este controlat cu soft-ul de teren Cyclone FIELD 360, care rulează ca o aplicație pe tabletă/smartphone.

Figura 12. Precizia norului de puncte.

Aplicația Cyclone FIELD 360 permite: managementul complet al joburilor; accesul la toate setările scannerului; pornirea de la distanță a scanării; etichetarea de imagini, videoclipuri, documente, voce și text; verificarea avansată a datelor capturate cu posibilitatea de vizualizare a imaginilor panoramice 360° sau vizualizare grafică 3D completă; înregistrare prealabilă cu aliniere automată vizuală și conectarea setărilor.

Leica Cyclone REGISTER 360 este un software de birou pentru procesarea norilor de puncte obținuți în urma scanării; facilitează înregistrarea datelor de scanare colectate in teren într-un singur nor de puncte, gata să fie utilizat în alt software sau livrat clientului. Datele transferate în REGISTER 360 includ: toate denumirile joburilor și a stațiilor FIELD 360; scanarea completă și stocarea imaginilor în scaner; scanări, link-uri, informații despre Geotag-urile realizate în FIELD 360.

Figura 13. Imaginea ortho a fațadei frontale a corpului de studii nr. 10, UTM

Echipament GNSS Leica GS07 RTK Rover. Leica GS07 este o antenă inteligentă GNSS de gamă medie a Leica Geosystems – un echipament ușor, dar robust, cu funcționalitate axată exact pe ceea ce este nevoie, cu cel mai înalt nivel de calitate în portofoliul Premium Leica Geosystems GNSS. GS07 garantează o participare rapidă și fiabilă și captarea datelor combinate într-un rover ușor de utilizat cu 320 de canale, frecvență multiplă și constelație multiplă. De asemenea, acceptă extinderea dispozitivelor de comunicații, cum ar fi radiourile UHF, complet integrate în controlerul de câmp Leica CS20. Prin conectivitatea la software-ul Leica Captivate și CS20, GS07 oferă calitate marca Leica Geosystems.

Figura 14. Receptor GS07 GNSS RTK în boxă pentru păstrare.

Un suport solid în realizarea obiectivelor proiectului GEOBIZ a fost oferit de către echipa GEOBIZ de la Facultatea Construcții, Geodezie și Cadastru, UTM, grație efortului dnei decan FCGC, conf. univ., dr. ing. Livia NISTOR-LOPATENCO, coordonator de proiect GEOBIZ la UTM. Este o achiziție unicat în Republica Moldova și urmează introducerea aspectelor inovative (echipamente topo-geodezice moderne și software specializate) în procesul educațional și de cercetare la UTM.

 

(Visited 379 times, 1 visits today)