Experiența proiectelor Erasmus+ la UTM

În contextul Zilelor Europei 2021, Universitatea Tehnică a Moldovei are planificate mai multe evenimente direcționate spre promovarea inițiativelor UE în Republica Moldova, inclusiv beneficiile obținute din cooperarea cu UE.

Vineri, 14 mai 2021, începând cu ora 14.00, pe platforma Microsoft Teams s-a desfășurat evenimentul cu genericul ”Experiența proiectelor Erasmus+. Informații despre proiectele în curs” cu participarea reprezentanților mediului academic ai Universității Tehnice a Moldovei.

În deschiderea evenimentului, dna Larisa Bugaian dr. hab. prof univ. a salutat participanții și a prezentat succint informații despre contribuția programelor educaționale europene la dezvoltarea și modernizarea învățământului superior din țară, și în special în cadrul UTM.

Pe parcursul reuniunii au intervenit coordonatorii de proiecte, ce se desfășoară la UTM și au prezentat obiectivele și realizările proiectelor în curs. Primul proiect prezentat a fost Lidershipul și managementul învățământului superior din Moldova – MHELM, al cărui coordonator de proiect este Universitatea Tehnică a Moldovei, iar coordonator instituțional este dna Bugaian Larisa. Dna Bugaian a menționat că MHELM este primul proiect care este coordonat în totalitate de către UTM, iar obiectivul de bază este fortificarea guvernării, planificării strategice și a managementului în universitățile din Moldova, pentru a oferi suport reformelor din sector prin sporirea lidershipului și a capacităților și capabilităților de management. Dna Nistor-Lopatenco, dr.ing., conf.univ., decan FCGC, coordonator instituțional al proiectului Învățarea bazată pe probleme ghidată de mediul de afaceri pentru excelență academică în Geoinformatică – GEOBIZ, a vorbit despre contribuția proiectului la dezvoltarea programelor de studii din cadrul FCGC, şi anume actualizarea programelor de studii, a curriculelor, precum şi dotarea cu echipamente geodezice în scopuri educaționale. Despre proiectele Minerva – Consolidarea Managementului Cercetării și Consolidarea Capacităților Open Science în Instituțiile de Învățământ Superior din Moldova și Armenia şi Spring – Stabilirea instrumentelor și a obiectivelor de revizuire pentru educația medicală a vorbit dna Carolina Timco, dr.,conf.univ., şef Serviciu Relaţii Internaţionale. Dumneaei a menționat aportul proiectului MHELM la consolidarea aspectelor ce ţin de gestiunea cercetării, consolidarea repozitoriului instituțional şi capacitățile de Open Science, proiectul SPRING contribuie la consolidarea programului de studii „Inginerie biomedicală” din cadrul FCIM. Cornelia Crucerescu, dr. conf.univ., coordonator instituțional al proiectului Dezvoltarea industrială durabilă în contextul integrării europene – EU4SID, a menționat că acesta este un proiect Jean Monnet, care își propune instruirea şi familiarizarea cu practicele europene în domeniul dezvoltării durabile. Rodion Ciupercă, dr.ing., conf.univ. a vorbit despre proiectul COMPASS – Către modelul universitar european de învățare continuă în Moldova, în care UTM este partener asociat, şi care se adresează procesului de integrare a modelului universitar de învățare continuă (ULLL) incluziv și receptiv ca fiind cel care necesită reacții imediate la nivel național și instituțional și acțiune comună în Moldova.

De asemenea, au fost prezentate şi noile proiecte – Connect şi Coopera, care au fost lansate în 2021. Dna Bugaian Larisa s-a referit la proiectul Coopera – Integrarea Educației Superioare Duale în Moldova și Ucraina, care îşi propune de a integra învățământul dual în învățământul superior din Moldova și Ucraina. Dna Carolina Timco a menționat că proiectul Coopera, Conectarea universităților cu industria prin cooperare antreprenorială inteligentă și inteligență competitivă a studenților din Moldova, Georgia și Armenia, are ca scop consolidarea relației universitate-industrie ca urmare a abordării antreprenoriale inteligente (multidimensională) și perfecționarea inteligenței competitive a studenților și absolvenților (comportamente, abilități, mentalități) precum și a capacității acestora de a crea locuri de muncă. Noile proiecte vin să consolideze activitățile realizate de către UTM în alte proiecte europene și vor contribui la o mai bună plasare a absolvenților în câmpul muncii.

Un alt aspect a cooperării internaționale îl reprezintă mobilitățile, realizate în cadrul programului Erasmus+.  Dna Natalia Vladei, dr.ing., conf.univ., specialist în Serviciul Relații Internaționale a vorbit despre mobilitățile realizate de către studenții și cadrele didactice ale UTM, precum și despre Mobilitățile Erasmus+ planificate pentru anul 2021-2022.

Participanții au apreciat mult contribuția proiectelor, finanțate de către Uniunea Europeană, în dezvoltarea academică. 

Mai multe detalii despre proiectele menționate:

MHELM – www.mhelm.utm.md 

SPRING – https://proiecte.utm.md/spring/

GeoBiz – https://proiecte.utm.md/geobiz/

Minerva – https://proiecte.utm.md/minerva-2/

COOPERA – https://proiecte.utm.md/coopera/

CONNECT – https://proiecte.utm.md/connect/

EU4SID – https://proiecte.utm.md/jean-monnet-2/

Compass – http://compass-project.md/

[av_image src=’https://utm.md/wp-content/uploads/2021/05/UTM_Proiecte-Erasmus.14.05.2021-pdf-300×225.jpg’ attachment=’88188′ attachment_size=’medium’ copyright=” caption=” styling=” align=’center’ font_size=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’ animation=’no-animation’ hover=” appearance=” link=” target=” title_attr=” alt_attr=” lazy_loading=’disabled’ id=” custom_class=” template_class=” av_element_hidden_in_editor=’0′ av_uid=’av-131qb9x’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_gallery ids=’88217,88218,88219,88220,88221,88222,88223,88224,88225,88226,88227,88228,88229,88230,88231,88232,88233,88234,88216,88235′ style=’thumbnails’ preview_size=’portfolio’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’portfolio’ columns=’5′ imagelink=’lightbox’ link_dest=” lightbox_text=’caption’ lazyload=’avia_lazyload’ html_lazy_loading=’disabled’ alb_description=” id=” custom_class=” template_class=” av_uid=’av-20xcgl’ sc_version=’1.0′ admin_preview_bg=”]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe [email protected] .

MAI MULTE NOUTĂȚI