Peste două ore a durat dialogul online în cadrul Zilelor Ușilor Deschise la UTM, de astă dată gazda evenimentului organizat de CEGHID fiind Facultatea Energetică și Inginerie Electrică (FEIE).

Elevii s-au conectat la eveniment, curioși să se convingă de cele trei argumente pentru a studia energetica, enunțate de organizatori: 

  1. Domeniul energetic să află în top 3 cele mai mai salarii din Moldova;
  2. Sectorul energetic este baza economiei, iar o specialitate inginerească în energetică va fi întotdeauna actuală;
  3. Energia verde reprezintă prioritatea numărul 1 în Uniunea Europeană.

Reprezentanții Facultății –  decanul FEIE, conf. univ., dr. Victor GROPA; șefa Departamentului Energetica, conf. univ., dr. Viorica HLUSOV; șeful Departamentului Inginerie Electrica, conf. univ., dr. Ilie NUCA le-au vorbit elevilor despre programele de studii din cadrul FEIE, activitățile extracurriculare, colaborarea cu întreprinderile de profil din țară și străinătate și posibilitățile de a urma acolo stagiile de practică și, eventual, de angajare în câmpul muncii etc (vezi Prezentare_FEIE_2021).

Elevii s-au interesat ce competențe și abilități pot obține la FEIE și cum se prezintă viitorul unui absolvent al acestei facultăți. Astfel, ei au fost impresionați să afle, de exemplu, că în cadrul programului de studii „Ingineria sistemelor electromecanice” vor învăța să programeze și să integreze sisteme electromecanice complexe de putere pentru  conversia energiei soarelui, vântului și a apei în energie electrică. Vor fi orientați și în proiectarea sistemelor de inginerie regenerabilă, învățând să opereze, să întrețină și să testeze tehnologiile acestor sisteme, dar și să facă o analiză tehnică și ecologică a soluțiilor în caz de necesitate. De asemenea, vor studia ingineria și managementul în energetică, termoenergetica, electroenergetica, ingineria și managementul calității. Iar pe parcursul studiilor vor putea beneficia de programe de mobilitate ERASMUS+, CEEPUS, cu stagii de 1,3 sau 6 luni în universitățile de profil din România, Polonia, Bulgaria etc.

Eventualii candidați la studii au fost impresionați să facă și o captivantă incursiune în istoricul facultății, aflând că învățământul superior în domeniile energetic şi electrotehnic în Republica Moldova îşi are sorgintea înaintea fondării Institutului Politehnic din Chişinău (actualmente UTM), în 1959 (la 50 de ani de la aprinderea primei lămpi electrice în Chişinău), iar denumirea inițială a Facultății în cadrul IPC (1964) a fost Electrotehnica. Chiar de la început facultatea a fost amplasată în actualul corp de studii nr. 2 al UTM din inima capitalei (clădirea fostului Seminar Teologic, construită în anii 1900-1901).

De-a lungul anilor, FEIE a pregătit peste 9000 de ingineri în domenii de importanţă naţională, fără de care economia ţării nu se poate dezvolta.

(Visited 110 times, 1 visits today)