CNTS-UTM: Liceeni din RM vor dialoga în direct cu astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Liceenii și profesorii din cadrul Liceului din comuna Molovata, raionul Dubăsari, dar și din Liceele „Ion Creangă” și „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău vor avea posibilitatea, miercuri, 3 martie 2021, să dialogheze în direct cu astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS). Conexiunea va fi stabilită de către Centrul Național de Tehnologii Spațiale (CNTS) din cadrul Universității Tehnice a Moldovei (UTM), de comun acord cu Serviciul Radioamatorilor de pe Stația Spațială Internațională – Amateur Radio on the International Space Station (ARISS).

Această posibilitate extraordinară devine posibilă după ce în anul 2020 CNTS-UTM,  de comun acord cu echipa de voluntari din cadrul Corpului Păcii din  SUA în RM, au depus o solicitare către ARISS pentru a le oferi elevilor din liceele din R. Moldova posibilitatea de a comunica în direct cu astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

ARISS stabilește legătura cu Serviciul Radioamatorilor de pe ISS prin satelit. Este un proiect sponsorizat de diverse agenții spațiale din lume și realizat de către astronauții de pe Stația Spațială Internațională. Orice radioamator din orice colț al lumii are posibilitatea de a comunica în direct cu astronauții  prin intermediul posturilor de radio portabile, mobile sau de acasă. Totodată, agențiile spațiale au împuternicit ARISS să extindă acest tip de comunicații și în școli/licee, oferindu-le elevilor posibilitatea să adreseze întrebări astronauților de la bordul Stației Spațiale Internaționale și să primească răspuns direct din spațiu.

Parteneriatul pentru executarea acestui proiect va implica următoarele organizații din Republică Moldova:

– Centrul Național de Tehnologii Spațiale din cadrul Universității Tehnice a Moldovei va oferi acces personal pentru instalațiile de la stațiile terestre de comunicație prin satelit (cu indicativul de apel autorizat: ER1TUM) vor acorda asistență de comunicație cu ISS. De asemenea, echipa CNTS va oferi tinerilor elevi/liceeni informații despre cum să urmeze o carieră în știință și alte informații educaționale.

– coordonatorul echipei de voluntari ai Corpului Păcii din SUA, dl Edward KENDALL, și echipa sa vor coordona colaborarea dintre școlile / bibliotecile / echipa locală a Corpului Păcii și vor oferi asistență de coordonare și logistică pentru implementarea activităților curriculare de sprijin pe tot parcursul proiectului, planul săptămânii evenimentului și ziua operațiunilor de contact cu astronauții ISS. De asemenea, reprezentanții Corpului Păcii vor fi responsabili de rapoartele de monitorizare și evaluare (M&E) către ARISS, precum și vor colabora cu mass-media.

– liceenii și profesorii Liceului din comuna Molovata, raionul Dubăsari, Liceele „Ion Creangă” și „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău.

Evenimentul se va desfășura în format online, pe platforma ZOOM, pe 3 martie 2021, având următorul program de lucru:

13.30 – Deschiderea sesiunii pe platforma ZOOM și Facebook UTM în transmisiune directă

13.40 – Aprobarea agendei de lucru cu partenerii evenimentului.

13.50 – Tur virtual în cadrul CNTS și prezentarea activităților desfășurate în domeniul spațial.

14.05 – UTM va oferi informații despre cum ar putea liceenii să urmeze o carieră în știință și alte informații educaționale

14.25 – Prezentarea Stației Spațiale Internaționale (cu o notă specială despre femeile în spațiu)

14.40 – Pregătiri pentru dialogul cu astronauții

15.09 – 15.19 dialogul elevilor/liceenilor cu astronauții (pe durata aflării SSI în zona noastră)

15.20 – Comentarii finale.

Notă: Evenimentul va putea fi urmărit  live pe pagina Facebook a UTM – https://www.facebook.com/UTMoldova/

și pagina Facebook a Corpului Păcii din Moldova  https://www.facebook.com/PeaceCorpsMoldova/?ref=page_internal

Detalii suplimentare despre eveniment oferă și ARISS Amateur Radio on the International Space Station pe https://www.ariss.org/upcoming-educational-contacts.html

 

 

 

.

(Visited 403 times, 1 visits today)