Problemele din sectorul energetic – în atenția Președintei RM, Maia SANDU

Președinta Republicii Moldova Maia SANDU a convocat, astăzi, specialiști din sectorul energetic, pentru a discuta probleme din domeniu și a identifica  soluții strategice. La ședință au participat și doi reprezentanți ai Departamentului Energetică din cadrul Facultății Energetică și Inginerie Electrică – prof. univ., dr. hab. Valentin ARION și lect. Constantin BOROSAN, președintele și, respectiv, directorul executiv al Consiliului Național al Energiei, experți în politici energetice și energia sustenabilă. De bună seamă, la Universitatea Tehnică a Moldovei avem specialiști, de opinia și expertiza cărora se ține cont la cel mai înalt nivel! 

„Sectorul energetic a fost sabotat ani la rând de diverse interese de grup, de factori politici și economici, fiind o sursă imensă de venituri ilicite pentru demnitarii corupţi. Acest lucru trebuie să înceteze, mai ales că domeniul energetic afectează toți cetățenii și ține de securitatea statului. Lipsa unui Guvern cu împuterniciri depline și a unui parlament funcțional complică lucrurile și mai tare”, a spus Președinta Maia SANDU.

Subiectele abordate țin de achiziționarea de energie electrică și posibilitățile de diversificare a surselor, interconexiunea sistemului energetic cu România, modernizarea sistemului de încălzire centralizată, sistemul de aprovizionare cu gaze, inclusiv prin analiza opţiunilor de construire a depozitelor de stocare, consolidarea independenței Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și a Consiliului Concurenței, modificarea cadrului legal cu privire la eficiența energetică, energia regenerabilă.

„Bineînțeles, o prioritate rămâne investigarea schemelor de corupție din sectorul energetic, care duce la îmbogățirea unor persoane din contul creșterii prețurilor pentru consumatori”, a specificat Președinta RM, Maia SANDU.

Considerându-se deosebit de onorat să fie invitat, împreună cu alți colegi, la o ședință pe subiecte de actualitate în domeniul său de specialitate, convocată la Președinția Republicii Moldova, lectorul universitar Constantin BOROSAN a declarat după întrunire că Doamna Maia SANDU este primul Președinte al R. Moldova care a numit un consilier în domeniul energetic, iar energetica a fost prezentă mereu pe agenda vizitelor sale oficiale. E și firesc. Sectorul energetic este deosebit de important pentru securitatea țării, competitivitatea întreprinderilor, bunăstarea oamenilor și calitatea mediului. Mai mult. Există un șir de proiecte de infrastructură, cum ar fi interconexiunile electroenergetice și de gaze naturale cu Uniunea Europeană, în urma implementării cărora țara noastră își va diversifica sursele și rutele energetice, iar ca rezultat va crește concurența pe piața energiei, concurența va conduce către prețuri mai mici pentru consumatori, iar în final țara noastră își va spori securitatea energetică. Totodată, proiectele de energie sustenabilă, cum ar fi eficiența energetică și energia regenerabilă, au un impact imediat asupra consumatorilor de energie. Eficiența energetică înseamnă facturi mai mici plătite de cetățeni și bani rămași la noi în țară, iar energia regenerabilă înseamnă investiții și creșterea produsului intern brut al țării. În plus, aceasta înseamnă un mediu înconjurător sănătos garantat de Constituție.

Concluzionând, profesorul FEIE-UTM Constantin BOROSAN a spus că în contextul ședinței menționate simte o mare responsabilitate și că își va depune în continuare toată străduința și cunoștințele pentru a contribui la identificarea celor mai bune soluții pentru sectorul energetic și cetățeni.

(Visited 604 times, 1 visits today)