Astăzi, la Chișinău, și-a demarat lucrările conferința anuală dedicată securității cibernetice „Moldova Cyber Week 2020”. Desfășurat online, sub genericul „Dezvoltarea unei infrastructuri puternice de securitate cibernetică în noile condiții de normalitate”, forumul reiterează poziția Republicii Moldova de a se alinia statelor lumii care își consolidează normele și acțiunile legate de securitate, pentru a combate amenințarea crescândă reprezentată de atacurile cibernetice în contextul pandemiei COVID-19.

Impactul COVID-19 a făcut ca organizațiile să adopte mai multe tehnologii, cum ar fi Cloud, Mobilitate și Internetul Obiectelor (IoT), iar acest lucru a deschis o cale complet nouă pentru amenințările cibernetice și infracțiunile de natură informatică, necesitând un sistem cuprinzător, integrat și o abordare critică față de provocările de securitate cibernetică. Moldova Cyber Week își propune să abordeze aceste provocări în contextul național și cel regional și să exploreze în continuare provocările reprezentate de securitatea cibernetică în epoca „Noii Normalități”.

– Ne confruntăm cu o pandemie nu doar în domeniul sănătății, dar și în spațiul online. Aproape toate țările lumii au atestat un număr crescut de atacuri cibernetice, care sunt mai complexe, comparativ cu anul precedent, a subliniat în discursul său Serghei POPOVICI, directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC). Pe măsură ce se încearcă securizarea infrastructurilor, infractorii cibernetici găsesc noi modalități pentru a trece de filtrele de securitate ale sistemelor și rețelelor. Astfel, securitatea cibernetică revine pe agenda discuțiilor drept un subiect prioritar, deoarece este un factor esențial pentru a susține încrederea cetățenilor, a proteja afacerile, dar și a menține securitatea digitală a țării noastre, în general. Este important să întreprindem acțiuni concrete pentru a stopa amenințările cibernetice curente, dar și să identificăm noi oportunități pentru a preveni potențialele atacuri. Moldova Cyber Week este oportunitatea de a promova un răspuns adecvat la amenințările cibernetice și de a încuraja cooperarea între profesioniștii comunității locale și internaționale.

Totodată, securitatea cibernetică poate fi considerată ca fiind o oportunitate pentru universități, întrucât este unul dint sectoarele cu cea mai rapidă creștere din lume, consideră prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei. În context, d-sa a subliniat că cererea pentru specialiști calificați în acest domeniu crește direct proporțional.

– Moldova Cyber Week este platforma care ne conectează la sectorul privat, ceea ce ne permite să înțelegem mai bine necesitățile și așteptările industriilor. Universitatea Tehnică a Moldovei depune eforturi considerabile pentru a-și dezvolta expertiza, pentru a construi parteneriate de succes cu lideri din industrie, pentru a pregăti profesioniști competenți și pentru a contribui solid la dezvoltarea noilor tehnologii în acest domeniu critic. Dat fiind faptul că impactul COVID-19 a determinat organizațiile și personalul acestora să adopte și să implementeze noi tehnologii pentru continuitatea activității într-un interval scurt de timp, tot mai multe organizații implementează cultura muncii online, existând din ce în ce mai multă dependență față de sistemele informatice, dispozitivele mobile și Internet. Acest lucru a declanșat noi amenințări cibernetice, fraude online, activități de phishing și malware și pierderea datelor personale. În acest context ne vedem obligați să ne implicăm pentru a proteja utilizarea ilicită a spațiului cibernetic și a infracțiunilor sale conexe pentru a promova un sentiment de securitate cibernetică națională prin utilizarea strategică a instrumentelor de securitate cibernetică și colectarea, analiza și diseminarea informațiilor cibernetice. Situația curentă necesită acțiuni eficiente, motivându-ne să ne reinventăm și să găsim soluții inovatoare pentru a face față noilor provocări. Pentru noi este foarte important să pregătim specialiști care să corespundă cerințelor de pe piața muncii și să ne implicăm împreună cu industria în proiecte de cercetare-dezvoltare, pentru a avea mai mulți specialiști bine pregătiți în domeniu, a declarat rectorul UTM Viorel BOSTAN, subliniind că este onorat de faptul că Universitatea Tehnică a Moldovei este coorganizatorul acestui important eveniment.

Malcolm JOHNSON, secretarul general-adjunct al Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații, a ținut să sublinieze, inclusiv pe post de coorganizator, că Moldova Cyber Week este momentul prielnic pentru a consolida cooperarea națională și internațională împotriva amenințărilor și atacurilor cibernetice:

– Preocupările legate de securitatea cibernetică ating niveluri fără precedent și nici o țară sau industrie nu este protejată în totalitate, a declarat coorganizator. Securitatea cibernetică poate fi cheia către prosperitate economică și incluziune digitală, dar mai întâi trebuie să construim încredere și siguranță în utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor. Speranța mea este că vom folosi acest moment critic din istorie, pandemia, pentru a consolida colaborarea și cooperarea la nivel național, regional și internațional, sectorul public și privat împreună pentru un viitor digital sigur și transparent.

La eveniment participă oficiali de rang înalt, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, profesioniști locali și internaționali din peste 12 țări precum: Australia, România, SUA, Elveția, Rusia etc.

Evenimentul se desfășoară sub patronajul Guvernului, fiind organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, în comun cu Universitatea Tehnică a Moldovei, cu sprijinul Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații și Consiliul Europei.

(Visited 360 times, 1 visits today)