În ajunul Zilei Internaționale a Studenților, Clubul filosofic din cadrul Universității Tehnice a Moldovei s-a convocat pentru abordarea unui subiect sugestiv: Codul de Onoare al Studenților UTM .

Debordând de energie juvenilă, idei ingenioase și originale, gândire analitică, emoții pozitive și stare de bine, participanții au examinat particularitățile vieții de student din trei perspective: a normelor morale, a drepturilor și libertăților, dar și a obligațiunilor studenților.

S-a constatat: deși include o seamă de aspecte (provocări) de natură morală, studenții privesc acest document deontologic ca pe un nucleu consistent de teme transversale. Iar ca să fie mai bine înțeleși, și-au propus o analiză a competențelor din punct de vedere etic ale unei situații din perspectiva… IA – a Inteligenței Artificiale: „Pentru a programa IA, este nevoie să înțelegem mecanismul de funcționare a Omului, a-i percepe sensibilitatea, inteligența emoțională, a-i recunoaște personalitatea, dar și drepturile și responsabilitățile pe care le are, pe care le avem…” O exprimare foarte sugestivă a înțelegerii Eu-lui, a firii și a personalității tinerilor din perspectiva lor de studenți, colegi, viitori ingineri, cetățeni, care au și vor avea ca principiu de viață și activitate responsabilitatea individuală și cea social-globală!

În opinia lor, acest document este util întâi și-ntâi pentru ei, studenții, ajutându-i să ia cele mai bune decizii posibile în diverse situații. Altfel zis, respectarea dezideratelor acestui cod constituie obligația lor de onoare.

Concluzia la care au ajuns le face cinste: „Să fim deschiși, onești și transparenți în relațiile noastre de zi cu zi! Dacă vom ajunge să vorbim mai mult unii cu alții și mai puțin unii la alții, vom reuși să facem un pas important întru dezvoltarea unei atitudini morale, integre. Integritatea constituie un reper al succesului nostru!”

Mândri de voi, dragi studenți UTM-iști!

Sincere felicitări cu prilejul Zilei Internaționale a Studenților!

 

(Visited 263 times, 1 visits today)